Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Policzyliśmy, ile w 2024 roku kosztuje pączek własnej roboty nie tylko na tłusty czwartek. Warto robić pączki w domu?

Jak zrobić ciasto na pączki?

Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku rozpuść margarynę (możesz zamiennie użyć masła). Następnie ubij jajka z cukrem wanilinowym, a w kolejnym kroku wkrusz drożdże i utrzyj masę pałką.

Dodaj do jaj roztopioną margarynę i mleko o letniej temperaturze, a także mąkę. Całość wyrabiaj ok. 7 minut. Możesz dodać trochę alkoholu, by pączki nie chłonęły tak tłuszczu.

Teraz ważny moment. Do większej miski niż ta, w której masz wyrobione ciasto, wlej zimnej wody tyle, by miska z ciastem lekko się unosiła. Przykryj ściereczką i odczekaj ok. 40 minut, aż całość wyrośnie.

Zobacz również

Szwedzki i Szwedzki pokolorują ulice Śląska

NOWE
Szwedzki i Szwedzki pokolorują ulice Śląska

Aukcja zakończona, rekord pobity. To zegarek najbogatszego pasażera Titanica

Aukcja zakończona, rekord pobity. To zegarek najbogatszego pasażera Titanica

Polecamy

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!