18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Podajemy najlepsze przepisy wielkanocne. Gotujcie z nami!

Elżbieta Węgrzyn; fot. Dariusz Gdesz
Zupa chrzanowa

Składniki: 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron), warzywa: pietruszka, marchew, seler, cebula, jaja ugotowane na twardo, surowe ziemniaki i chrzan.

Przygotowanie: Do garnka z wodą wsypujemy pokrojoną wędzonkę, warzywa i gotujemy je jak rosół. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy wędzony boczek, a do wywaru wrzucamy surowe ziemniaki. Całość miksujemy. Do tego dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku i dodajemy wędzonkę. Na talerzu porcję dekorujemy jajkami ugotowanymi na twardo.

Biały barszczyk wielkanocny
 Zakwas: Żytnią mąkę zalać przegotowaną wodą. Dodać czosnek i chleb razowy. Przykryć gazą i zostawić na tydzień w ciepłym miejscu. 
 
Wywar: Wędzonkę zalewamy wodą, dodajemy warzywa i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy przecedzony zakwas. Zagęszczamy chrzanem startym na drobnej tarce. Zagotowujemy.

Podajemy w wazie. Do niej kroimy w kostkę: swojską wędzonkę, sparzoną białą kiełbasę oraz biały ser (twaróg półtłusty). Całość posypujemy dużą ilością startego na tarce chrzanu i zalewamy doprawionym barszczem.
Zupa chrzanowa Składniki: 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron), warzywa: pietruszka, marchew, seler, cebula, jaja ugotowane na twardo, surowe ziemniaki i chrzan. Przygotowanie: Do garnka z wodą wsypujemy pokrojoną wędzonkę, warzywa i gotujemy je jak rosół. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy wędzony boczek, a do wywaru wrzucamy surowe ziemniaki. Całość miksujemy. Do tego dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku i dodajemy wędzonkę. Na talerzu porcję dekorujemy jajkami ugotowanymi na twardo. Biały barszczyk wielkanocny Zakwas: Żytnią mąkę zalać przegotowaną wodą. Dodać czosnek i chleb razowy. Przykryć gazą i zostawić na tydzień w ciepłym miejscu. Wywar: Wędzonkę zalewamy wodą, dodajemy warzywa i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy przecedzony zakwas. Zagęszczamy chrzanem startym na drobnej tarce. Zagotowujemy. Podajemy w wazie. Do niej kroimy w kostkę: swojską wędzonkę, sparzoną białą kiełbasę oraz biały ser (twaróg półtłusty). Całość posypujemy dużą ilością startego na tarce chrzanu i zalewamy doprawionym barszczem.
Wypróbujcie sprawdzone przepisy świątecznych potraw proponowane przez gospodarstwa agroturystyczne, hotele i nagradzane gospodynie domowe. Prezentowane ciasta, zupy, mięsa i nalewki doskonałe na świąteczny stół zostały dostrzeżone przez jury tegorocznych konkursów kulinarnych m.in. w Głuszycy i Walimiu.

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie