Wybierz region

Wybierz miasto

    Piwo WRCLW z Browaru Stu Mostów

    1Miejsce 14082 głosów Piwo WRCLW z Browaru Stu Mostów

    Od otwarcia Browaru Stu Mostów w grudniu 2014 uwarzyliśmy 11 piw. Od początku to połączenie dwóch podejść do współczesnego piwowarstwa - odkrycie na nowo tradycji i podążanie za dynamiczną piwną rewolucją. Wybieramy style znacznie różniące się od siebie, by pokazać jak bogaty może być świat piwa. Wykorzystujemy ogromną ilość najwyższej jakości słodów specjalnych, chmieli, drożdży a także nietuzinkowych przypraw.

    Pod marką WRCLW mamy Pilsa i Roggena, czyli piwo żytnie. Warzyliśmy też WRCLW Dunkelweizen - oficjalne Piwo Festiwalowe 6. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Marka WRCLW ma wzmocnić naszą tożsamość i świadomość smaku. W nazwie to tylko spółgłoski, w produkcie tylko te składniki, z których przez wieki robiono piwo. To jest i będzie klasyka w nowych aranżacjach.

    Pod marką SALAMANEDR uwarzyliśmy pięć piw: Pale Ale, AIPA, Wheat Porter, Strong Witbier oraz American Wheat. To esencja piwnej rewolucji. Marka stworzona by rozszerzać nasze horyzonty i promować orzeźwiającą moc spotkania.

    Trzecią marką piw Browaru Stu Mostów to ART. Zadebiutowała piwem Doppel Weizenbock German IPA. Bardzo rzadkim, trudnym, które powstało w wyniku współpracy z bawarskim browarem Camba (premiera 26.02). Potem był Chocolate Mint Foreign Extra Stout, piwo z dodatkiem prażonych ziaren kakaowca, świeżej mięty czekoladowej. Warzone we współpracy z piwowarami trzech innych polskich browarów rzemieślniczych, specjalnie na alchemiczny Beer Geek Madness (11.04). Trzeci jest ART Coffee Milk Dark Lager – efekt naszej współpracy z wrocławskim środowiskiem miłośników kawy i Czarnym Deszczem (16.07). Marka ART symbolizuje kreatywną kooperację ludzi utalentowanych i otwartych na nowe doświadczenie. Buduje mosty pomiędzy ludźmi i pomiędzy stylami piwa. Tego typu współpraca przy opracowywaniu pomysłu na piwo i potem receptury jest czymś bardzo charakterystycznym dla piwowarstwa rzemieślniczego.

    Nasze piwa wyróżnia fakt, że produkujemy je w klasycznej technologii, ale przy użyciu nowoczesnych metod i sprzętu. Browar uznawany jest za rzemieślnicze Ferrari. Portfolio pokazuje jak szeroka może być gama smaków. Opracowując nowe receptury przyświeca nam cel wyprodukowania piwa najwyższej jakości. To jest podejście, które cechuje rzemieślników. Bez zbędnego przyspieszania procesów produkcyjnych. Zawsze z użyciem najwyższej jakości surowców.

    PIWO RZEMIEŚLNICZE zasługuje na Państwa głosy z kilku ważnych powodów.
    • Piwo rzemieślnicze jest częścią naszej regionalnej tożsamości. To więcej niż dobry produkt, zdrowy, produkowany naturalnie, przez ludzi, którzy tu mieszkają. Dobre piwo jest częścią naszej regionalnej tożsamości - jest tym czym woda dla Mazur i węgiel dla Śląska.
    • Piwo rzemieślnicze jest dziś kolejną przewagą jaką mamy w rywalizacji z Wielkopolską i Śląskiem. W rywalizacji o utalentowanych ludzi i jakość życia. Dziś WRCLW uznaje się za Piwną Stolicę Polski, mamy najwięcej piwnych inicjatyw, powstaje najwięcej nowych browarów, rzemieślniczych i restauracyjnych.
    • Piwo rzemieślnicze jest symbolem wielkich zmian. Na całym świcie piwo rzemieślnicze to wolność od koncernowości, chemii i monosmaku. Paneli smakowych, w których szuka się odpowiedzi na pytanie: czy to będzie smakowało 10-15 mln ludzi?
    • Piwo rzemieślnicze wzbogaca kulturę piwa i tym poprawia jakość relacji między ludźmi. Bo dobre piwo łączy ludzi. Jeśli tylko nie patrzymy na piwo przez pryzmat płytkiej reklamy (co bardzo trudne) widzimy, że od wieków było społecznym spoiwem. Do dziś zawsze „na piwo” idzie się z przyjaciółmi. Zawsze z dobrymi emocjami. Dobre piwo czyni życie mniej pośpiesznym, pozbawionym napięć, nasyconym większą tolerancją.
    • Pomaga dziś zdefiniować rzemieślniczość. To jest określenie pozytywne. Dobra technologia, dobre surowce, dobre traktowanie produktu, odnoszenie się do niego z szacunkiem. Rzemieślniczy oznacza pokaz tego co można zrobić jeśli stawia się na wysoką jakość i kreatywność.
    • Dużo głosów na piwo rzemieślnicze da nam szanse by silniej promować piwną tożsamość. Promować myślenie i pisanie o piwie właśnie w tych kategoriach.
    Prosimy o te głosy! I zapraszamy na pierwszy łyk!
    _____
    BROWAR STU MOSTÓW to pierwszy po latach klasyczny, miejski, rzemieślniczy browar we Wrocławiu. Zależy nam na odbudowaniu kultury piwnej, wzmocnieniu tożsamość i świadomość smaku. Organizujemy potężną dawkę piwnej edukacji. Degustacje, warsztaty, kursy sensoryczne. Staramy się by piwo było częścią dyskusji na temat smaku. Jako browarnicy działamy wspólnie z producentami regionalnej żywności. Organizujemy spotkania w Kwestii Smaku. Zainaugurowaliśmy je wspólnie ze Stawami Milickimi i Młynem z Jordanowa. Kibicujemy i wspieramy projekty Food Think Tank.

    Do każdego piwa warzonego w Browarze Stu Mostów rekomendujemy dania i przekąski. Wiele dodatków robimy na miejscu. Musztardę gruboziarnistą, keczup z buraka, kiszone szparagi i rzodkiewki. Cieszą się taką popularnością, że zaczęliśmy sprzedawać je osobno. W słoikach! Wkrótce ruszymy z produkcją octu z brzeczki. Przekąski i dania przygotowywane są codziennie ze świeżych, wysokiej jakości produktów regionalnych. Potwierdzamy: zainteresowanie jakością żywności bardzo wiąże się z renesansem produkcji rzemieślniczego piwa.

    Ostatnie plebiscyty

    Plebiscyt wygrany przez

    Inne kandydatury

    zobacz wszystkie »