Kiszone ogórki z Doliny Baryczy, Michał Sznajder, Karnice

"Lubię kwaskowe produkty, ale te od Pana Sznajdera są moim rarytasem. Bardzo dobre!"
Oferujemy przepyszne, tradycyjne kiszone ogórki i kiszoną kapustę. Jesteśmy
z Dolnego Śląska z Doliny Baryczy.
Kiszenie ogórków i kapusty zapoczątkował nasz dziadek w
latach 50-tych ubiegłego wieku.
W naszej rodzinie już trzecie pokolenie sieje, sadzi, a później zbiera i
kisi kapustę i ogórki. Dzięki temu, że sami je uprawiamy, podlewamy i kisimy
- smak, zapach i jakość są tak wyjątkowo dobre. W recepturze kiszenia nic
się nie zmieniło od wielu lat. Jest tak prosta, jak była, bez nowoczesnych
chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy
wybielaczy. Ogórki kisimy latem, kapustę kisimy jesienią, a potem je cały rok
sprzedajemy. Nie kwasimy octem, nie kwasimy na szybko, na bieżąco, to
powolny proces kiszenia
- i to właśnie jest sekret tego prawdziwego pysznego smaku. Nasze pola są na
terenie Doliny Baryczy z dala od autostrad, czy fabryk.
Swoisty mikroklimat Doliny Baryczy powoduje, że nasze ogórki i kapusta rosną
i chłoną cenne składniki z gleby, ciepłe wiosna i lato sprzyja uprawom.
Od marca 2015 roku jesteśmy członkiem Slow Food Dolny Śląsk -
międzynarodowej organizacji działającej na rzecz Dobrego Smaku - lokalnej,
sezonowej, manufakturowej, uczciwej i zdrowej żywności.
Mieliśmy wielką przyjemność uczestniczyć 5 czerwca 2015r. w festiwalu Europa
na Widelcu, na którym zdobyliśmy prestiżową nagrodę na Najlepszy Smak
Dolnego Śląska w kategorii ogórków kiszonych małosolnych i soku z kiszonej
kapusty. Ten sok wytwarzany jest podczas kiszenia kapusty i ma taki sam smak jak
właśnie nasza kapusta kiszona.