Wybierz region

Wybierz miasto

    Kiszone ogórki z Doliny Baryczy, Michał Sznajder, Karnice

    6Miejsce 3751 głosów Kiszone ogórki z Doliny Baryczy, Michał Sznajder, Karnice

    "Lubię kwaskowe produkty, ale te od Pana Sznajdera są moim rarytasem. Bardzo dobre!"

    Oferujemy przepyszne, tradycyjne kiszone ogórki i kiszoną kapustę. Jesteśmy
    z Dolnego Śląska z Doliny Baryczy.
    Kiszenie ogórków i kapusty zapoczątkował nasz dziadek w
    latach 50-tych ubiegłego wieku.

    W naszej rodzinie już trzecie pokolenie sieje, sadzi, a później zbiera i
    kisi kapustę i ogórki. Dzięki temu, że sami je uprawiamy, podlewamy i kisimy
    - smak, zapach i jakość są tak wyjątkowo dobre. W recepturze kiszenia nic
    się nie zmieniło od wielu lat. Jest tak prosta, jak była, bez nowoczesnych
    chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy
    wybielaczy. Ogórki kisimy latem, kapustę kisimy jesienią, a potem je cały rok
    sprzedajemy. Nie kwasimy octem, nie kwasimy na szybko, na bieżąco, to
    powolny proces kiszenia
    - i to właśnie jest sekret tego prawdziwego pysznego smaku. Nasze pola są na
    terenie Doliny Baryczy z dala od autostrad, czy fabryk.
    Swoisty mikroklimat Doliny Baryczy powoduje, że nasze ogórki i kapusta rosną
    i chłoną cenne składniki z gleby, ciepłe wiosna i lato sprzyja uprawom.
    Od marca 2015 roku jesteśmy członkiem Slow Food Dolny Śląsk -
    międzynarodowej organizacji działającej na rzecz Dobrego Smaku - lokalnej,
    sezonowej, manufakturowej, uczciwej i zdrowej żywności.

    Mieliśmy wielką przyjemność uczestniczyć 5 czerwca 2015r. w festiwalu Europa
    na Widelcu, na którym zdobyliśmy prestiżową nagrodę na Najlepszy Smak
    Dolnego Śląska w kategorii ogórków kiszonych małosolnych i soku z kiszonej
    kapusty. Ten sok wytwarzany jest podczas kiszenia kapusty i ma taki sam smak jak
    właśnie nasza kapusta kiszona.

    Ostatnie plebiscyty

    Plebiscyt wygrany przez

    Inne kandydatury

    zobacz wszystkie »