Najważniejsze, to przygotować dobre ciasto na pierogi, do którego pasować będzie każdy rodzaj farszu.
PIEROGI - PRZEPIS - CIASTO:
Składniki:
- 4 szklanki maki
- 2 duże jajka
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej wody
Przygotowanie:
Make przesiać do dużej miski lub na stolnice, zrobić dołek w środku, do którego należy wbić jajka. Następnie dodajemy śmietanę, olej i sol. Zamieszamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Po zakończeniu wyrabiania przykryć odwrócona do góry dnem miska i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut.
Podzielić ciasto na 4 części, trzy z nich trzymać przykryte wilgotna ściereczka, a jedna wywałkować dość cienko, wycinać pierogi. Nadziewać dowolnym nadzieniem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka ok. 1 kg,
- woda
- 1 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej
- garść grzybów suszonych
- 2 cebule
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, kładziemy wypłukane grzyby i 1 łyżkę masła (oleju). Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka, przerywamy gotowanie. Na dużej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę na maśle. Dodajemy do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy. Dodajemy nieco pieprzu. Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Dodajemy tartą bułkę.
ZOBACZ KONIECZNIE - PIEROGI RÓWNIEŻ MOGĄ BYĆ FIT:
CZYTAJ RÓWNIEŻ: PIEROGI NA OSTRO - PRZEPIS
A w jaki sposób Ty przygotowujesz pierogi? Czekamy na Wasze przepisy. Wysyłajcie je na adres: [email protected]
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?