18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pasztet z Borów Dolnośląskich

Krzysztof Kucharski
Nie wyobrażam sobie, żeby mogło na leśnej uczcie zabraknąć pasztetu.

Mój przepis na pasztet. Po kolei robimy to tak: pokrojone na niewielkie kawałki mięso z dziczyzny (1,5 kg) oraz łopatkę wieprzową (0,5 kg) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy pokrojoną wątrobę (600 g), pięć cebul i sześć dużych kapeluszy suszonych grzybów. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie składniki i studzimy.

Czerstwą bułkę pokrojoną na kilka kawałków moczymy w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę lekko odciśniętą przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Doprawiamy zmielonymi przyprawami, dodajemy sześć surowych jaj, cztery zmiażdżone ząbki czosnku, dwie łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po parę utłuczonych w moździerzu owoców jałowca i angielskiego ziela i po szczypcie kminku i gałki muszkatołowej. Bardzo starannie mieszamy.

Formy, w których będziemy piekli pasztet, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny. Wyrobioną masę przekładamy do form na 3 wysokości.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy pasztet się upiekł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto