Mój przepis na pasztet. Po kolei robimy to tak: pokrojone na niewielkie kawałki mięso z dziczyzny (1,5 kg) oraz łopatkę wieprzową (0,5 kg) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy pokrojoną wątrobę (600 g), pięć cebul i sześć dużych kapeluszy suszonych grzybów. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie składniki i studzimy.
Czerstwą bułkę pokrojoną na kilka kawałków moczymy w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę lekko odciśniętą przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Doprawiamy zmielonymi przyprawami, dodajemy sześć surowych jaj, cztery zmiażdżone ząbki czosnku, dwie łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po parę utłuczonych w moździerzu owoców jałowca i angielskiego ziela i po szczypcie kminku i gałki muszkatołowej. Bardzo starannie mieszamy.
Formy, w których będziemy piekli pasztet, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny. Wyrobioną masę przekładamy do form na 3 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy pasztet się upiekł.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?