W spotkaniu udział wzięli wszyscy członkowie komisji, czyli: przewodniczący komisji Marcin Gręda, Józef Szmaj, Edward Podczaszyński, Marek Rubik, Stanisław Stępień i Czesław Teleszko. Swoje sprawozdania złożyli: powiatowy lekarz weterynarii Henryk Bajcar oraz wiceprzewodniczący Powiatowej Rady Dolnośląskiego Izby Rolniczej Jan Smorawski.
Gospodynią spotkania była Barbara Szczerba – prezes OSM, która zapoznała zebranych z bogatym asortymentem produktów mleczarskich, spośród których flagowymi są: masło tradycyjne - zdobywca złotego medalu na Targach Polagra-Food w Poznaniu, oraz proekologiczny tort twarogowy – produkowany w oparciu o wieloletnie, polskie tradycje i odznaczony 15 lutego Platynowym Hitem 2019 za walory smakowe i jakościowe. Mówiąc o historii, prezes przypomniała, że OSM w Międzyborzu, jako jedna z pierwszych w Polsce, odważnie sięgała po fundusze przedakcesyjne, przyznawane państwom kandydującym do Unii Europejskiej. Ciekawostkę stanowi fakt, że OSM skupuje aż 15 mln 200 tys. litrów mleka rocznie od lokalnych producentów, z których największymi są dostawcy ze Ślizowa i Bierutowa. Mleczarnia nie stosuje żadnych dodatków, ani komponentów, dzięki czemu artykuły nabiałowe mają nadzwyczajne walory smakowe i organoleptyczne. Nie bez znaczenia jest znakomity surowiec, ponieważ zakład usytuowany jest wśród pól i dużego kompleksu leśnego, pozbawionych przemysłu zanieczyszczającego środowisko naturalne. – Tradycyjne masło, twarogi, śmietany i śmietanki oraz maślanka, według oceny naszych klientów, wyróżniają się na polskim rynku swą naturalnością – nie kryła pani prezes. W podobnym tonie wypowiedział się starosta Jan Dżugaj, przekazując na ręce Barbary Szczerby oraz jej personelu życzenia wielkanocne, a także słowa uznania za dotychczasową pracę. – Dzięki wam o powiecie oleśnickim jest głośno w całej Polsce – powiedział z dumą, nie kryjąc, że sam na co dzień kupuje produkty mleczarskie OSM.
Mleczarnia powstała po II wojnie światowej i od chwili powstania do dnia dzisiejszego kontynuuje produkcję artykułów nabiałowych metodami tradycyjnymi. Stopniowo wymieniany był park technologiczny, ale profil produkcji nie ulegał zmianie, a jakość nabiału była zawsze na wysokim poziomie. Jednak dopiero wejście Polski do Unii Europejskiej otworzyło przed zakładem duże możliwości. Odważne decyzje prezes Barbary Szczerby, wspieranej przez Radę Nadzorczą Spółdzielni Mleczarskiej, doprowadziły do wielkich zmian i wdrożenia nowoczesnej technologii produkcji artykułów nabiałowych.
Podejmując te inwestycyjne i finansowe decyzje założono, że mleczarnia utrzymuje i rozwijać będzie produkcję istniejącego asortymentu artykułów nabiałowych, wg opracowanych przez technologa OSM w Międzyborzu receptur, znanych wielu pokoleniom polskich rolników.
Produkowane przez OSM mleko 1,5%, 2% i 3,2% zawiera wszystkie naturalne witaminy i mikroelementy, posiada wyjątkowe walory odżywcze i smakowe, a zastosowany nowoczesny proces technologiczny sprawia, że jest produktem najwyższej jakości. Mleko pasteryzowane jest w niższych temperaturze, dzięki temu zachowuje właściwości świeżego mleka prosto od krowy i nadaje się bezpośrednio do spożycia – wystarczy je wyjąć z lodówki. Jest najsmaczniejsze spożyte w przeciągu 24 h od otwarcia.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?