reklama

Od wodzionki i moczki po żur, czyli Śląsk zupami stoi [przepis]

Piotr Kalsztyn
W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl piszemy o smakach kuchni regionów. W większości domów w naszym kraju podczas obiadu nie może zabraknąć zupy. Podajemy ją przeważnie jako pierwsze danie. Na Śląsku znajdziemy kilka rodzajów zup, których próżno szukać w innych regionach.

„Wodzionka, jak jom zrobi moja żonka, to jest ósmy świata cud” - śpiewali kilka lat temu Szymon i Andrzej w programie „Mam Talent”. Chłopcy z Tarnowskich Gór nie tylko rozbawili jurorów, ale również rozsławili potrawę w całym kraju. A na Śląsku jest to przecież jedno z podstawowych dań.

Zobacz również:

Szpajza, kopa i kołocz. Śląska kuchnia to nie tylko rolada i kluski [przepis]

- Wodzionka to zupa, która wzięła się z biedy. To jednak nie jest żaden minus. Pizza ma podobne pochodzenie, a zajadają się nią ludzie na całym świecie. Zupa jest bardzo dobra w jesiennym okresie, zwłaszcza dla zdrowia. Rozgrzewa nas, a czosnek to naturalny antybiotyk – mówi Maria Ożga, uczestniczka programu „MasterChef" i autorka bloga ksiegowawkuchni.pl. Wodzionka może występować w różnych odmianach, ale zawsze jej podstawą są chleb i wrzątek.

Podczas świąt Bożego Narodzenia na śląskie stoły trafia siemieniotka. Podstawą tej zupy są nasiona konopi, a według wierzeń ludowych, dzięki dużej liczbie ziaren, zupa miała leczniczą moc – miała chronić przed świerzbem i wrzodami.

Wśród świątecznych potraw znajdziemy również bryję i moczkę. Pierwsza jest przyrządzana z suszonych owoców. Podaje się ją na ciepło lub zimno z ziemniakami, kluskami albo pieczywem. Moczka natomiast nazywana jest śląską zupą piernikową. W każdej części regionu przepis na moczkę jest inny, ale zawsze głównym składnikiem jest piernik. Bardzo często dodaje się też ciemnego piwa.

Prawdziwie królewskim daniem wśród zup jest jednak żur śląski. - Tak naprawdę jest on polskiego pochodzenia. Ślązacy dodali jednak do niego kiełbasę i ziemniaki. Zupa w śląskim wydaniu rozprzestrzeniła się na inne regiony Polski – tłumaczy Maria Ożga. Często podaje się żur z gotowanym jajkiem. - Podstawą jest zakwas, najlepiej oczywiście domowej roboty. Często można spotkać jeszcze tzw. „panie żurkowe”, które sprzedają go na ulicach śląskich miast. Warto korzystać z produktów, które sprzedają, bo przeważnie są naprawdę świetnej jakości – dodaje śląska kucharka.

Według raportu PizzaPortal.pl, platformy internetowej, dzięki której można zamówić jedzenie z restauracji w całym kraju, najbliższa sercom Polaków jest kuchnia domowa. Na pierwsze danie najczęściej w ubiegłym roku zamawiano zupę pomidorową, rosół lub tradycyjny żurek z jajkiem. Drugie danie musiało być mięsne: najczęściej wybierano kotleta z piersi kurczaka, schabowego oraz de volaille'a, który wyprzedził mielonego. Jeśli chodzi o dodatki do mięsa, to można zauważyć odstępstwo od tradycji, ponieważ najchętniej zamawiano frytki, na drugim miejscu znalazły się ziemniaki z wody, a na trzecim kopytka.

Przepis na żur wielkanocny z chrzanem

Składniki:
1. marchewka , seler , pietruszka, por
2. boczek lub żeberka
3. 0,5 litra zakwasu na żur
4. liść laurowy
5. ziele angielskie
6. majeranek
7. 3-5 łyżek kwaśnej śmietany
8. 2-3 łyżki chrzanu domowego
9. sól i pieprz do smaku
10. jaja na twardo
11. 2-3 ząbki czosnku

Warzywa obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać warzywa boczek , ziele angielskie, liść laurowy i sól do smaku. Gotować po przykryciem około 40 min. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany zakwas żurkowy. Doprawić do smaku czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Na koniec dodać 2-3 łyżek chrzanu domowego. Podawać z jajami na twardo.

Kwaszenie Żuru

Składniki:
1. Szklanka żytniej razowej mąki (grubo mielonej)
2. Skórka żytniego lub razowego chleba
3. Jedna łyżeczka soli
4. 1 litr wody
5. szczypta cukru
6. 2 ząbki czosnku

Mąkę wsypać do kamiennego garnka, zalać 1 litrem letniej, przegotowanej wody, wymieszać dodać roztarty czosnek, sól i cukier oraz skórkę chleba. Garnek przykryć płótnem lub gazą. Gdy ukiśnie po 3 dniach ma smak kwaskowaty.

Chrzan tarty domowy

Składniki:
1. 50 dag chrzanu w korzeniu
2. 2-3 łyżki gęstej śmietany
3. cukier, ocet i sól do smaku
4. wrzątek

Chrzan dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej lub w malakserze. Natychmiast przełożyć do miseczki, dodać 3-5 łyżek wrzącej wody, szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę. Przełożyć do czystego słoika, zakręcić i odłożyć w chłodne i ciemne miejsce.

Więcej przepisów kuchni śląskiej Marii Ożgi znajdziecie nawww.ksiegowawkuchni.pl.

Inne przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3