O czym warto pamiętać przechowując żywność? Przeczytaj kilka dobrych rad (ZDJĘCIA)
przechowywanie żywności
Po pierwsze: Aby pozostała po świętach czy obiedzie żywność nie uległa szybko zepsuciu musisz wybrać właściwe miejsce jego przechowywania i temperaturę. Każda żywność ma też inny czas przechowywania. Najlepsze do tego celu są urządzenia chłodnicze - lodówki i zamrażarki, ale sprawdza się też balkon. I tak np. wieprzowinę możemy zamrozić na pół roku, drób, chleb i ciasto na 3 miesiące, a mielone mięso tylko na 2 miesiące. Gdy na dworze panuje temperatura od 0 do 4 stopni Celsjusza na plusie można wystawić żywność na balkon. Pamiętać należy tylko o odpowiednim zabezpieczeniu przed ptactwem. I najważniejsze - nie dokonujemy wielokrotnego zamrażania i rozmrażania tej samej potrawy.