"Kipi kasza" Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz to propozycja dla tych, którzy lubią gotować i eksperymentować z najprostszymi, znanymi od wieków produktami. I dla tych, którzy poradniki kulinarne lubią... oglądać. Przepisy wzbogacają bowiem zdjęcia Grzegorza Targosza, fotografa, absolwenta Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureata Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.
Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz to autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl, którzy specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków są zilustrowane.
Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.
Co można przyrządzić z pomocą kasz? Paweł Łukasik, pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia proponuje na przykład: kaszotto czy burgery jaglane. A na deser? Smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną. Warto spróbować?
KONKURS został rozstrzygnięty
Dwóch laureatów naszego konkursu poinformowaliśmy e-mailem o sposobie odbioru książek.
Fakty i mity o ogórku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?