Składniki:
6 szklanek mąki
3 jaja
3 szklanki mleka
2 szklanki wody (najlepiej mineralnej, może być gazowana)
sól i pieprz do smaku
mięso mielone
około pół kilograma (najlepiej karkówka i szynka z odrobiną piersi z kurczaka)
przecier pomidorowy (najlepiej Pudliszki - dwa małe słoiczki lub jeden duży)
czosnek, cebula
Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki mieszamy mikserem, najlepiej w dużej misce. Naleśniki smażymy na bardzo małej ilości oleju (najlepiej tylko natłuścić patelnię, a nadmiar tłuszczu zetrzeć ręcznikiem papierowym) i na bardzo rozgrzanej patelni. Sposób przygotowania farszu: cebulę i czosnek usmażyć na oleju, gdy się zarumienią, dodać zmielone mięso. Smażyć około 15 minut, potem dodać przecier pomidorowy i dalej smażyć około 20 minut. Faszerować naleśniki tuż przed podaniem. Można polać posoloną śmietaną.
PRZYŚLIJ NAM SWÓJ PRZEPIS
Pochwalcie się własnymi przepisami. Przyślijcie dokładny przepis (składniki i sposób przygotowania), zdjęcie przyrządzonej przez Was potrawy na [email protected].
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?