18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Naleśniki rodem z Bolonii

Redakcja
Bartosz Sadowski
Przepis pani Haliny Dereń z Wrocławia.

Składniki:
6 szklanek mąki
3 jaja
3 szklanki mleka
2 szklanki wody (najlepiej mineralnej, może być gazowana)
sól i pieprz do smaku
mięso mielone
około pół kilograma (najlepiej karkówka i szynka z odrobiną piersi z kurczaka)
przecier pomidorowy (najlepiej Pudliszki - dwa małe słoiczki lub jeden duży)
czosnek, cebula

Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki mieszamy mikserem, najlepiej w dużej misce. Naleśniki smażymy na bardzo małej ilości oleju (najlepiej tylko natłuścić patelnię, a nadmiar tłuszczu zetrzeć ręcznikiem papierowym) i na bardzo rozgrzanej patelni. Sposób przygotowania farszu: cebulę i czosnek usmażyć na oleju, gdy się zarumienią, dodać zmielone mięso. Smażyć około 15 minut, potem dodać przecier pomidorowy i dalej smażyć około 20 minut. Faszerować naleśniki tuż przed podaniem. Można polać posoloną śmietaną.

PRZYŚLIJ NAM SWÓJ PRZEPIS
Pochwalcie się własnymi przepisami. Przyślijcie dokładny przepis (składniki i sposób przygotowania), zdjęcie przyrządzonej przez Was potrawy na [email protected].

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto