Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Piłkarki AP Orlenu nie zagrają w finale Pucharu Polski

NOWE
Piłkarki AP Orlenu nie zagrają w finale Pucharu Polski

Oto powód dlaczego Xavi zmienił swoją decyzję! Media: Wszyscy prosili trenera

Oto powód dlaczego Xavi zmienił swoją decyzję! Media: Wszyscy prosili trenera

Polecamy

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Wielki sukces młodej skrzypaczki, Leny Kuczyńskiej z Głogowa

Wielki sukces młodej skrzypaczki, Leny Kuczyńskiej z Głogowa

Ostrzyca Proboszczowicka: jak wejść na niezwykły „polski wulkan”?

Ostrzyca Proboszczowicka: jak wejść na niezwykły „polski wulkan”?