Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Muffiny

Elżbieta Podolska
Muffiny to babeczki, na które są bardzo proste i łatwe przepisy. Piecze się w papilotkach lub specjalnych formach. Szczególnym uznaniem cieszą się w Wielkiej Brytanii (czasem są podawane na gorąco z masłem podczas tzw. five o'clock), Irlandii i w Stanach Zjednoczonych. U nas dopiero zaczynają zdobywać nasze podniebienia.

Muffiny z zieleniną do wina
Składniki:
szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli pół szklanki mleka jajko 1/4 szklanki oliwy ser Gorgonzola
rukola cienkie plasterki kabanosa

Przygotowanie:
Wymieszać składniki suche w jednej misce, w drugiej mokre. Powoli dodajemy suche do mokrych i mieszamy delikatnie mikserem. Do foremek włożyć rukolę, gorgonzolę i kabanosy. Uzupełnić ciastem. Można je też posypać papryką. Będą wtedy pachnieć i nabiorą czerwonawego koloru.

To genialne ciasto, wystarczy wymieszać składniki, nałożyć do foremek i na 20 minut włożyć do piekarnika. Jedna miska, jedna łyżka, po prostu błysk i porządek, a goście zadowoleni. Można słodzić białym cukrem, ale też brązowym, fruktozą, a nawet miodem. Do środka można dodawać, co nam się tylko zamarzy i co mamy akurat w domu: truskawki, maliny, agrest, kawałek czekolady, rodzynki, rabarbar, nutellę itd. Można je podawać udekorowane np. bitą śmietaną i owocem albo też posypane lekko cukrem pudrem. Można też je podać z sosem, albo po prostu bez niczego. Do pieczenia najlepsze są foremki silikonowe. Z jednej porcji wychodzi ok. 18 babeczek. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki.

Bananowe muffiny
Składniki:
1/2 szklanki miękkiego masła
szklanka cukru
2 duże jajka
szklanka zsiadłego mleka lub maślanki
2 duże banany
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
łyżeczka soli, proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Banany obrać i dokładnie zmiażdżyć widelcem, aż powstanie jedna masa. Zmiksować masło z cukrem, aż będzie miało puszystą konsystencję. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać banany i ekstrakt waniliowy. Ubić na gładką masę. W naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sól, pro-szek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przesiewać mieszankę z mąki do masy maślanej na zmianę z dodawaniem maślanki lub zsiadłego mleka. Dokładnie zamieszać. Nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180-200 st. C przez 15-18 minut.

Muffiny jogurtowe
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozpuścić masło. Przestudzić. Dodać jajka, wymieszać trzepaczką. Dodać jogurt, zmieszać. Cukier, mąkę, proszek, sól wsypać do miski. Dodać mokre składniki do suchych i zamieszać. Nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Są świeże przez trzy dni, ale nigdy tak długo nie wytrzymują.

Muffiny czekoladowe z wiśniami
Składniki:
wiśnie (mogą być także mrożone lub z kompotu)
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
125 g masła, stopionego i ochłodzonego
3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 jajka

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej zmieszać mokre. Powoli suche dodawać do mokrych. Delikatnie zamieszać. Dodać wiśnie. Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto