Jest to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Bardzo powszechnie występuje w stanie dzikim na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. To też roślina uprawna. W Polsce znajdziemy ją w wielu ogródkach.
Figuruje również w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej. Jej jadalny korzeń ma wie-le zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się też soki i przeciery, a także przetwory. W Portugalii dżem marchewkowy należy do produktów narodowych.
- Składem marchewka nie wyróżnia się specjalnie spośród innych warzyw. Podstawową różnicę stanowi to, że posiada 15-krotnie więcej karotenu niż one - wyjaśnia Marzena Grządkowiak, dietetyk z Wrocławia. - W karotenie znajduje się bardzo dużo witaminy A. Dzięki temu marchewka zawiera dużo przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się i chronią nasze komórki przed różnymi zmianami, w tym nowotworami - podkreśla.
Ta roślina posiada także mnóstwo betakarotenu, który wpływa doskonale na wzrok i wzrost. Dlatego trzeba bardzo pilnować, by dużo marchwi zjadały dzieci. Brak witaminy A może wywoływać u nich krótkowzroczność czy zaburzenia wzrostu, a także odporności.
- Okres wakacyjny, gdy zazwyczaj na dworze jest bardzo słonecznie, to idealny moment, by jeść jak najwięcej marchwi. Daje ona świetny koloryt skóry i łatwiej dzięki temu przyswajać słońce i pięknie się opalić. Chroni też w pewnym stopniu komórki skóry przed negatywnym działaniem promieni słonecznych - zauważa pani Grządkowiak.
Jakie można jeszcze wymienić zalety marchewki? Jej korzeń zawiera odżywcze cukry, węglowodany (od 4 do 10 proc., m.in. sacharozę i glukozę), białko, olejek lotny, witaminy: B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.
- Kolejnym plusem jest duża ilość błonnika rozpuszczalne-go, który reguluje poziom cholesterolu, a tym samym chroni przed miażdżycą. Wystarczy zjeść jedną marchew, by zaspokoić dzienną potrzebę na błonnik - tłumaczy nasza rozmówczyni.
Spośród różnych marchewkowych dań Marzena Grządkowiak poleca przede wszystkim przetwory. Warto jej zdaniem łączyć to warzywo z tłuszczami (np. olejem roślinnym do smażenia), ponieważ świetnie się w nich rozpuszcza. Poleca też tartą marchewkę.
- Można tę roślinę łączyć tak naprawdę ze wszystkim. Najlepiej jednak ją ugotować, żeby nie straciła tak wiele ze swoich wartości odżywczych. Najlepiej na półtwardo - mówi. I dodaje, że to warzywo gromadzi dużo azotanów z ziemi. Nie powinniśmy więc wybierać szczególnie dorodnych okazów, bo to wcale nie znaczy, że są zdrowe. Trzymać należy ją w lodówce lub w innym chłodnym miejscu - wtedy nie traci wody. Musi być też zapewniony przewiew, by nie spleśniała.
Według portalu warzywnictwo.agro.pl ceny marchwi we Wrocławiu są najwyższe w kra-ju. Wynoszą od 1,50 zł do nawet ponad 2,50 zł za kg. Z kolei np. w rekordowym tanim pod tym względem Sandomierzu ceny wynoszą 60-80 groszy za kg.
W stolicy Dolnego Śląska w sklepach sieci Tesco marchewka kosztuje 2,79 zł za kg. Natomiast w sklepach Piotr i Paweł znajdziemy dwa gatunki - po 2,19 zł i 2,29 zł za kilogram. W sklepie Krasnal przy ul. Sądowej 43 zapłacimy 2,59 zł za kg, a przy ul. Rakowieckiej 33 dwukilogramowe opakowanie marchwi kosztuje aż 5,50 zł. W większości są to krajowe produkty.
Zobacz też: Serwis dla każdego miłośnika zieleni - Z NAMI NA DZIAŁKĘ - porady, przegląd roślin, ogrody naszych internautów
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?