Spis treści
Tutaj możesz się wybrać na lody w Pszczynie
Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Pszczynie
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Pszczynie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody oferują lodziarnie w Pszczynie?
- Lody włoskie
Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy dodać polewę w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety albo lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.
To warto wiedzieć
Jak wyglądały lody kiedyś?
W czasach po II wojnie światowej lody produkowano w Polsce na większą skalę, a ich konsumpcja stała się popularna. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle i andruty. Smaki, jakie oferowali wówczas lodziarze prezentowały się skromnie. Na ogół były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo powstawały nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawane były w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?