Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie możesz zjeść lody w Kolbuszowej? Sprawdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Kolbuszowej
Polecane lodziarnie w Kolbuszowej WS Studio
Dowiedz się, gdzie znajdziesz lodziarnie w Kolbuszowej. Wakacyjny czas bez wątpienia nie może obejść się bez lodów. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Kolbuszowej.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Kolbuszowej?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Kolbuszowej

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kolbuszowej, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Kolbuszowej?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Ciekawe fakty o historii lodów

Najstarszy przekaz o lodach w Polsce pochodzi z XVII wieku. Pierwszy raz przepis na nie umieszczono w 1783 roku w książce kucharskiej. Wówczas były one obecne jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

Szerszą popularność lody zdobyły w latach przedwojennych. Były sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa w dwóch złączonych ze sobą waflach. Powstawały także lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kolbuszowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto