FLESZ - Polskie mieszkania w ogonie Europy?
Rodzina państwa Lorków od lat prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „Koziarnia” W tym miejscu sami produkują lokalne przysmaki. Na otwartym ogniu przyrządzają produkty pochodzące z własnego gospodarstwa położonego w Beskidzie Wyspowym.
Jadwiga i Marcin zajmują się tym już od 16 lat, a w ostatnim czasie pomaga im w tym również syn Kuba.
Każdy z członków rodzina ma swoje określone zadanie. Pan Marcin dba o produkcję wędlin, wina i cydrów, syn Kuba zajmuje się rybami, a pani Jadwiga produkuje sery i chleby. Swoją pasją do gotowania na żywym ogniu zarażają wszystkich, którzy ich odwiedzają.
-Koncepcja gotowania na żywym ogniu zrodzona w tym regionie rozpowszechniła się po całym kraju. Aleks Baron otworzył w Warszawie restaurację, gdzie również gotują na żywym ogniu - mówił w programie Robert Makłowicz
Oferta gospodarstwa agroturystycznego cieszy się bardzo dużą popularnością. Gościło tam już wielu znany winiarzy i kucharzy, którzy wybrali się do Pogorzan specjalnie, aby móc coś ugotować opierając się na ich metodzie.
Jak przyznają właściciele gospodarstwa nie mogą się już doczekać, kiedy minie pandemia i będą mogli znów przyjmować gości.
To był już kolejny odcinek programu z cyklu realizowanego w Beskidzie Wyspowym
W jednym z wcześniejszych Robert Makłowicz przypomniał o regionalnych przysmakach regionu.
Bohaterem jednego z pierwszych odcinków serii programów publikowanych na jego kanale Youtube w zimowej scenerii była kuchnia górska i pasterska obfitująca w produkty rodem z części Beskidów Zachodnich położonych pomiędzy doliną Raby, a Kotliną Sądecką.
-Beskid Wyspowy to teren bardzo bliski mojemu sercu. To właśnie tutaj spędziłem większą część mojego sielskiego i szczęśliwego dzieciństwa. To prawdziwe góry. Nie wysokie, ale pasują idealnie do mej skromnej osoby- mówił w programie
Kulinarna podróż w Beskid Wyspowy była pretekstem do opowieści o regionie. Robert Makłowicz przypomniał między innymi genezę powstania nazwy Beskidu Wyspowego położonego w widłach Dunajca i rzeki Raba oraz odwiedził Szczyrzyc położony w powiecie Limanowskim, gdzie Cystersi wprowadzili kulturę rolną oraz produkowali piwo.
W programie przygotował również dwa typowe dla Beskidu Wyspowego dania. Wędzona słonina, mąka pszenna, razowa, bryndza oraz jajko woda i sól stały się składnikami powstałych dań.
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
- Mistrzowie parkowania w akcji, czyli Sądeckie Święte Krowy
- Najwięksi pracodawcy na Sądecczyźnie. Te firmy zna cała Polska
- Budynek "A" Wyższej Szkoły Biznesu przekształcają w blok z tanimi mieszkaniami
- Aktualne oferty pracy w Nowym Sączu i w regionie. Kogo szukają pracodawcy?
- Co zarejestrowały kamery Google Street View w sądeckich parkach?
Pobierz
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?