Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże: Kuchnia hiszpańska

Mateusz Malinowski
Fot. Janusz Wójtowicz
Poleca Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion przy hotelu The Granary we Wrocławiu.

To kuchnia śródziemnomorska. Bazuje na owocach morza i rybach oraz warzywach i mięsie jagnięcym oraz króliczym. Bardzo charakterystyczne dla niej są pikantne, podsuszane wędliny. Nie można jej sobie wyobrazić bez wszechobecnej oliwy z oliwek, pomidorów i czosnku.

To kuchnia typowo południowa i bardzo charakterystycznie powiązana z klimatem. Jest bardzo złożona, ponieważ miały na nią wpływ inne kultury i kuchnie. Odczujemy w niej nutkę angielską, grecką, francuską, włoską, ale i arabską.

Nie jest to najpopularniejsza kuchnia na świecie, ale bardzo ciekawa i niejednolita. W zależności od regionu Hiszpanii spotykamy się z coraz to nowymi potrawami. Charakterystyczną jej cechą jest bez wątpienia fakt, że Hiszpanie nie wyobrażają sobie posiłku bez wina. Nie pija się za to prawie w ogóle herbaty, zaś kawę w dużych ilościach.

GAZPACHO POMIDOROWE

Składniki:
1 łodyżka selera naciowego 1 ogórek bez skóry i nasion 1 duża czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 400 ml soku pomi-dorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 pęczka pietruszki 1 ząbek roztartego czosnku
Sposób przygotowania:
Ogórek, paprykę, seler naciowy i cebulę drobno pokroić, a następnie zmiksować z połową soku pomidorowego, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodać resztę soku z pomidorów, doprawić do smaku solą i pieprzem.

TORTILLA HISZPAŃSKA
Składniki:
1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2 pomidory 6 jajek 1 puszka tuńczyka (ok. 200 g)

Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane pomidory. Smażymy 10-15 minut, odstawiamy. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy. Dodajemy tuńczyka i podsmażone warzywa. Masę wlewamy na patelnię, by pokryła ją równomiernie. Smażymy do momentu, aż spodnia warstwa się zrumieni. Wówczas odwracamy i smażymy na drugiej stronie.

MIGDAŁOWE KOSZYKI
Składniki:
250 g cukru 70 ml soku pomarańczowego 120 g maki pszennej 80 g masła (miękkiego) 70 g zmielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę. Następnie rozsmarowujemy na blaszce z teflonem (średnica 10 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st. C na ok. 4 minuty (do zbrązowienia masy). Wyciągamy i odczekujemy ok. 1-2 minut. Masę przenosimy np. na szklankę, tak aby utworzył nam się koszyk. Tak przyrządzony koszyk możemy wypełnić lodami lub owocami.

Oprac. KB

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto