Grecja to bez wątpienia raj dla zmysłów - smak, węch, wzrok, wszystkie znajdą tam ukojenie. Myśląc o Grecji, maluje nam się obraz wielkiego błękitu morza oraz zieleni przyrody. Do tego nieodłączny element - białe domy z niebieskimi okiennicami, osiołki, pastuszkowie, wzgórza z gajami oliwnymi i doliny z drzewami uginającymi się pod ciężarem soczystych pomarańczy.
Kuchnia grecka, śródziemnomorska, to bez wątpienia jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Zapewne za sprawą używanej w niej ogromnej ilości warzyw, owoców, wszelakiej zieleniny, ryb, owoców morza i nabiału. Fundamentem kuchni greckiej jest oliwa z oliwek, dodawana właściwie do każdej potrawy. Oprócz tego wszechobecne zioła, które porastają greckie wzgórza, a potrawom nadają niepowtarzalny aromat.
Kuchnia grecka to kuchnia tradycyjna, domowa i prosta, ale w swej prostocie tak ciekawa, że jest w stanie zaspokoić najbardziej wyszukane kulinarne gusta.
Najpopularniejsze w kuchni greckiej są: oliwa z oliwek, oliwki, czosnek, pomidory, papryka, liście winorośli, owczy, słony ser feta, baranina, jagnięcina, ryby, owoce morza i zioła.
KUSKUS Z KREWETKAMI W KOSZYCZKU Z CIASTA FILO
Składniki dla 4 osób:
2 szklanki kaszy kuskus 20 krewetek tygrysich 150 ml białego wina 8 płatów ciasta filo 4 ząbki czosnku 80 g masła 7 listków mięty 7 listków bazylii
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy koszyk z ciasta filo. Rozkładamy je na stolnicy, a następnie smarujemy całą powierzchnię rozpuszczonym masłem i przykładamy do tego drugi kawałek ciasta. Po czym przekładamy do żaroodpornej miseczki o średnicy 15 cm i pieczemy około 3 minut, w temperaturze 200°C, do zbrązowienia. W ten sposób przygotowujemy 4 koszyczki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy: czosnek, krewetki, odrobinę oliwy z oliwek. Po minucie dodajemy wino. Po odparowaniu odstawiamy i dodajemy kosteczkę masła oraz sól .
Kuskus zalewamy gorącym bulionem z kury, tak żeby cały został wchłonięty, i dodajemy 40 g masła, sól, pieprz oraz posiekane zioła.
Do koszyczka przekładamy kuskus, krewetki zawieszamy na rancie. Możemy dodać do tego bakłażana, cukinię, pomidory pokrojone w plastry i upieczone w piekarniku.
CIASTO POMARAŃCZOWO--DAKTYLOWE
Składniki na około 7 porcji:
220 g cukru 6 jaj 350 g mąki migdałowej 30 g proszku do pieczenia 3 duże pomarańcze 125 g daktyli
Sposób przygotowania:
Pomarańcze gotujemy razem z daktylami przez około 40 minut. Następnie wycinamy z nich białe części. Studzimy. Kiedy są zimne, dodajemy resztę składników i ucieramy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170°C i pieczemy przez około 40-50 minut.
Wyciągamy, schładzamy i dekorujemy płynną czekoladą.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?