Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże: Kuchnia grecka

KB
Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion
Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion Fot. Janusz Wójtowicz
Poleca Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion przy hotelu The Granary we Wrocławiu

Grecja to bez wątpienia raj dla zmysłów - smak, węch, wzrok, wszystkie znajdą tam ukojenie. Myśląc o Grecji, maluje nam się obraz wielkiego błękitu morza oraz zieleni przyrody. Do tego nieodłączny element - białe domy z niebieskimi okiennicami, osiołki, pastuszkowie, wzgórza z gajami oliwnymi i doliny z drzewami uginającymi się pod ciężarem soczystych pomarańczy.

Kuchnia grecka, śródziemnomorska, to bez wątpienia jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Zapewne za sprawą używanej w niej ogromnej ilości warzyw, owoców, wszelakiej zieleniny, ryb, owoców morza i nabiału. Fundamentem kuchni greckiej jest oliwa z oliwek, dodawana właściwie do każdej potrawy. Oprócz tego wszechobecne zioła, które porastają greckie wzgórza, a potrawom nadają niepowtarzalny aromat.

Kuchnia grecka to kuchnia tradycyjna, domowa i prosta, ale w swej prostocie tak ciekawa, że jest w stanie zaspokoić najbardziej wyszukane kulinarne gusta.

Najpopularniejsze w kuchni greckiej są: oliwa z oliwek, oliwki, czosnek, pomidory, papryka, liście winorośli, owczy, słony ser feta, baranina, jagnięcina, ryby, owoce morza i zioła.

KUSKUS Z KREWETKAMI W KOSZYCZKU Z CIASTA FILO

Składniki dla 4 osób:
2 szklanki kaszy kuskus  20 krewetek tygrysich  150 ml białego wina 8 płatów ciasta filo 4 ząbki czosnku  80 g masła 7 listków mięty  7 listków bazylii

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy koszyk z ciasta filo. Rozkładamy je na stolnicy, a następnie smarujemy całą powierzchnię rozpuszczonym masłem i przykładamy do tego drugi kawałek ciasta. Po czym przekładamy do żaroodpornej miseczki o średnicy 15 cm i pieczemy około 3 minut, w temperaturze 200°C, do zbrązowienia. W ten sposób przygotowujemy 4 koszyczki.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy: czosnek, krewetki, odrobinę oliwy z oliwek. Po minucie dodajemy wino. Po odparowaniu odstawiamy i dodajemy kosteczkę masła oraz sól .

Kuskus zalewamy gorącym bulionem z kury, tak żeby cały został wchłonięty, i dodajemy 40 g masła, sól, pieprz oraz posiekane zioła.

Do koszyczka przekładamy kuskus, krewetki zawieszamy na rancie. Możemy dodać do tego bakłażana, cukinię, pomidory pokrojone w plastry i upieczone w piekarniku.

CIASTO POMARAŃCZOWO--DAKTYLOWE
Składniki na około 7 porcji:
220 g cukru 6 jaj 350 g mąki migdałowej 30 g proszku do pieczenia 3 duże pomarańcze 125 g daktyli

Sposób przygotowania:
Pomarańcze gotujemy razem z daktylami przez około 40 minut. Następnie wycinamy z nich białe części. Studzimy. Kiedy są zimne, dodajemy resztę składników i ucieramy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170°C i pieczemy przez około 40-50 minut.
Wyciągamy, schładzamy i dekorujemy płynną czekoladą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto