Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to prezentacja tradycyjnych wyrobów i potraw. Jest to doskonała okazja do poznania, a także skosztowania dolnośląskich specjałów.
Impreza organizowana jest przez Urząd Marszałkowski i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego już po raz drugi.
Ideą tej prezentacji jest promowanie bogactwa smaków Dolnego Śląska, wywodzących się z różnorodnych kultur naszego regionu.
Na 36 stołach zaprezentowane zostaną produkty i potrawy wykonane tradycyjnymi metodami. Spośród wszystkich propozycji komisja konkursowa wybierze najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę Dolnego Śląska. Ogłoszone zostaną także nominacje do ogólnopolskiej nagrody "Perła 2012", przyznawanej w trakcie Międzynarodowych Targów Spożywczych w Poznaniu.
Podczas sobotniej prezentacji goście Pasażu Grunwaldzkiego będą mieli m.in. okazję zapoznać się bliżej z kuchnią łemkowską i skosztować m.in. keselicy (tradycyjnego żuru łemkowskiego) oraz juhy (kompotu z suszonych jabłek, gruszek i śliwek).
Dodatkową atrakcją spotkania będzie występ zespołu folklorystycznego "Niezapominajki".
Prezentacja tradycyjnych potraw odbędzie się na poziomie 0 Pasażu Grunwaldzkiego i potrwa od godziny 11.00 do 16.30. Udział jest bezpłatny.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?