Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne dziedzictwo, czyli smaki regionów w Pasażu Grunwaldzkim

MMM
W sobotę tradycyjne potrawy zawładną Pasażem Grunwaldzkim

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to prezentacja tradycyjnych wyrobów i potraw. Jest to doskonała okazja do poznania, a także skosztowania dolnośląskich specjałów.

Impreza organizowana jest przez Urząd Marszałkowski i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego już po raz drugi.
Ideą tej prezentacji jest promowanie bogactwa smaków Dolnego Śląska, wywodzących się z różnorodnych kultur naszego regionu.

Na 36 stołach zaprezentowane zostaną produkty i potrawy wykonane tradycyjnymi metodami. Spośród wszystkich propozycji komisja konkursowa wybierze najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę Dolnego Śląska. Ogłoszone zostaną także nominacje do ogólnopolskiej nagrody "Perła 2012", przyznawanej w trakcie Międzynarodowych Targów Spożywczych w Poznaniu.

Podczas sobotniej prezentacji goście Pasażu Grunwaldzkiego będą mieli m.in. okazję zapoznać się bliżej z kuchnią łemkowską i skosztować m.in. keselicy (tradycyjnego żuru łemkowskiego) oraz juhy (kompotu z suszonych jabłek, gruszek i śliwek).

Dodatkową atrakcją spotkania będzie występ zespołu folklorystycznego "Niezapominajki".

Prezentacja tradycyjnych potraw odbędzie się na poziomie 0 Pasażu Grunwaldzkiego i potrwa od godziny 11.00 do 16.30. Udział jest bezpłatny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto