CIASTECZKA DO PIWA
250 g mąki 125 g masła 1 żółtko 50 g wody sól i pieprz do smaku rozbełtane białko nasiona słonecznika nasiona dyni kminek mak.
Posiekane nożem masło najpierw ugniatamy trochę z mąką i szczyptą soli oraz pieprzu, dodajemy żółtko i wodę porcjami. Zagniatamy, aż będzie gładkie. Owijamy w lnianą serwetkę i wsadzamy na godzinę do lodówki. Potem wałkujemy do grubości jednego centymetra. Kroimy ostrym nożem na kwadraciki 3 x 3 cm. Teraz czeka nas najtrudniejsza operacja. Na płaskich talerzach rozsypujemy równo nasiona, każdy rodzaj ma swój talerz. Mały kwadracik ciasta nabijamy delikatnie na widelec. Wierzch tylko moczymy w białku i następnie mokrą stroną nabieramy nasiona, delikatnie zdejmujemy z widelca, żeby nasiona nie odpadły od ciasta i układamy na blasze wyłożonej folią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Najlepiej sprawdzać, żeby nam się nie przypaliły.
BABECZKI DO WINA
Foremki do babeczek, wysmarowane cienką warstwą oliwy przy pomocy tamponiku, wykładamy starannie przygotowanym (jak wyżej) ciastem, ale rozwałkowanym do grubości pół centymetra, i tak samo pieczemy. Po ostygnięciu ostrożnie wyjmujemy, żeby się nie pokruszyły i wciskamy farsz.
6 ugotowanych na twardo jajek 3 ząbki czosnku 4 czubate łyżki posiekanego drobno koperku 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 150 g masła 150 g startego parmezanu sól do smaku kukurydza, kapary, oliwki, korniszony, czerwona papryka do dekoracji.
Jajka ścieramy na małych oczkach. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Farsz do babeczek wyciskamy przez tubę do dekorowania tortów. Na farszu komponujemy dowolne składniki, starając się, żeby efektownie i kolorowo wyglądały. Gwarantuje, że takie babeczki zrobią furorę wśród biesiadników.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?