Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kiełbasa z dziczyzny to duma Borów Dolnośląskich

Aleksandra Cieśla
Archiwum Fundacji Bory Dolnośląskie
Właściciele gospodarstwa agroturystycznego Agro-Relax we wsi Bronowiec na północnym zachodzie województwa już od wielu lat specjalizują się w wyrobie kiełbasy z dziczyzny. To właśnie rozległe obszary leśne od lat determinowały nawyki żywieniowe lokalnej społeczności.

Dzięki położeniu gospodarstwa w samym sercu Borów Dolnośląskich, gdzie jest wiele kół myśliwskich, także i właściciel gospodarstwa para się myślistwem. To był właśnie powód do rozpoczęcia kilka lat temu sporządzania wyrobów z dziczyzny. W domach rodzinnych właścicieli, a także u ich dziadków dziczyzna była zawsze obecna i ceniona.

Wyroby Agro-Relaxu są robione według receptur dziadków gospodarzy, a przez nich samych dodatkowo jeszcze ulepszane.

Okazuje się, że kiełbasę z dziczyzny produkują tylko dla potrzeb swoich i agroturystów.

Jak samemu zrobić kiełbasę?

Do przyrządzenia tego specyfiku potrzebne jest mięso z dziczyzny, boczek wieprzowy, czosnek, przyprawy i sól. Aby kiełbasę przygotować, najpierw pekluje się mięso, a następnie część mięsa kroi się w kostkę, drugą natomiast mieli się. Podczas mieszania dodaje się przyprawy, a później zostaje już nabicie mięsa w jelito i wędzenie. Warto też dodać, że podczas przygotowywania nie używa się konserwantów. Przygotowana kiełbasa ma doskonały smak i aromat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto