MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania...
fot. Joseph De Sciose / Aurora Photos/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Rabarbar

Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.

Zobacz również

Festiwal Żelaznego Szlaku Rowerowego. Do Godowa przyjechało wielu Czechów ZDJĘCIA

Festiwal Żelaznego Szlaku Rowerowego. Do Godowa przyjechało wielu Czechów ZDJĘCIA

Znamy mistrza Anglii. Nie Arsenal, a Manchester City. Nie pomógł gol z przewrotki!

Znamy mistrza Anglii. Nie Arsenal, a Manchester City. Nie pomógł gol z przewrotki!

Polecamy

Intensywne poszukiwania zaginionej kobiety pod Wrocławiem

Intensywne poszukiwania zaginionej kobiety pod Wrocławiem

Odkryj nocne niebo nad Wrocławiem: Astro-duch i inne zjawiska astronomiczne

Odkryj nocne niebo nad Wrocławiem: Astro-duch i inne zjawiska astronomiczne

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy