17 maja w Wałbrzychu gościł Jakub Porada z ekipą programu "Porada na weekend". Na dłużej zatrzymał się m.in. w zamku Książ, na Borowej, w Starej Kopalni oraz w Harcówce. W tej ostatniej ekipa gościła w kuchni, na tarasie i w restauracji.
- To było spontaniczne spotkanie. Ekipa była ciekawa wszystkiego, co się wiąże z Harcówką, jak ją przejęliśmy, jak przebiega remont, pytano też oczywiście o naszą kuchnię i menu. Niestety trochę szyki pokrzyżowała nam pogoda -
wyjaśnia Arleta Tokarska z Harcówki w Wałbrzychu. Wtorek był deszczowy i wietrzny, ale nie przeszkodziło to w kuchennych działaniach.
Poza rozmową i nagraniem z niesamowitych wnętrz z historią i z tarasu z widokiem na zabytkowe serce miasta, gość specjalny odwiedził kuchnię Harcówki, w której szykowano specjalnie dla ekipy coś nowego i wyjątkowego.
- Robiliśmy tzw. "kociołek górnika", czyli tradycyjną śląską potrawę. Nasza Martynka razem z panem Poradą gotowała w naszej kuchni. Po zakończeniu kuchennych prac była degustacja na tarasie -
dodaje Tokarska. Mięsne danie przyprawiono świeżymi warzywami sezonowymi, nasza rozmówczyni zaś zaznacza, że to danie wejdzie wkrótce na stałe do harcówkowego menu.
Powstały podczas tego smakowitego popołudnia film - odcinek programu "Porada na weekend" - ma dotyczyć nie tylko Wałbrzycha, ale całej Ziemi Wałbrzyskiej i będzie zaprezentowany po 15 czerwca.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?