To lokal dla tych, którzy chcą jeść dania dietetyczne, ale nie mają czasu lub energii, aby je samodzielnie przygotowywać. W FitApetit zjemy lub zamówimy na wynos pyszne sałatki, kanapki oraz koktajle skomponowane przez profesjonalistę. Właścicielem lokalu jest bowiem welina Raczynska, z wykształcenia biotechnolog żywności. Studia z tego zakresu ukonczyła na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym. Jak wpadła na pomysł stworzenia baru ze zdrową żywnością?
– Brakowało mi we Wrocławiu miejsca, gdzie można dostać takie jedzenie wrozsądnej cenie – opowiada zachwycająca szczupłą sylwetka pani Ewelina Raczynska. – Jesteśmy chyba pierwszym barem tego typu na wrocławskim rynku – dodaje.
Pieniądze na otworzenie FitApetit pani Ewelina zdobyła w jednym z unijnych konkursów. To, co zwróciło uwagę komisji na jej projekt, to przede wszystkim innowacyjność i spore zapotrzebowanie na tego typu usługi.
– Przeszłam także badania psychologiczne, musiałam przedstawić solidny biznesplan i uczestniczyć w wielu szkoleniach z zakresu zarządzania placówką gastronomiczną – opowiada.
Lokal nie należy do największych, ale za to dzięki kolorowi jasnej zieleni zdaje się tryskać życiem. Na parapecie wykreowano tam mały ogródek pełny ziół, które potem znajdziemy w naszej kanapce.
FitApetit powstał na początku maja, a już ma wielu fanów. To coprzyciaga klientów, to róznorodność dań przygotowanych przez specjalistę – Dorotę Debogórską, prowadzącą własny gabinet dietetyczny. Dzieki niej kazda potrawa jest opisana za pomocą liczby kalorii, białka, tłuszczu i weglowodanów, które zawiera.
W menu znajdziemy więc wiele róznych kanapek (od 10 do 30 cm). Do wyboru mamy rózne bułki: cebulowa, z dynią, palucha czy korzenną. Zamówić mozemy 10-cm kanapkę z serem plesniowym, rukolą, oliwkami, pomidorami.
– Taką kompozycję szczególnie polecam osobom osłabionym przez aktywnosc fizyczną. Kanapka przy 317 kaloriach jest pełna białka, wapnia, wit. A, D i żelaza – zachęca Raczynska.
Z kolei 17-cm kanapka z serem góralskim, grillowanym kurczakiem, żurawiną i sałatą (546kcal) idealnie nadaje się dla osób na diecie wysokokalorycznej i aktywnych fizycznie.
– W ofercie są jeszcze kanapki dla osób mających problemy z anemią, odchudzających się, a także dla kobiet w ciąży i dzieci. A to wszystko za cenę od 5 do 7 zł – mówi Raczyńska.
W menu znajdziemy także mnóstwo sałatek (od 9 do 15 zł), m.in. z jajkami przepiórczymi, krewetkami, tofu czy firmowym muesli. Do wyboru mamy też soki (np. cytrusowy, marchwiowy, warzywny), koktajle (sojowy, mleczno-czekoladowy czy kokosowy) i sosy (m.in. vinegret, pesto bazyliowe lub cytrusowy z jogurtem). Wszystko w cenie 5-7 zł.
Klienci mają możliwość skomponowania własnej kanapki lub sałatki z wybranymi przez siebie składnikami.
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?