W położonym kilkanaście kilometrów od Głogowa Dalkowie po raz kolejny zorganizowano święto wina. W zabytkowym parku przypałacowym pojawili się przedstawiciele winiarni z całego regionu, zarówno okolic Dalkowa - jak i dalszych części Dolnego Śląska.
Na stoiskach prezentowali jednak nie tylko wina, były też inne produkty - sery, chleby, nalewki czy cydry. Łączy je fakt, że wszystkie powstają w naszym województwie. Tak jak cydry produkowane przez "Cydr Radosny", prowadzoną przez Radka Ogara i Mikołaja Wieczorka.
– Nasza cydrownia jest zlokalizowana u podnóża Gór Sowich, z widokiem na Ślężę. Naszą filozofią jest produkcja cydrów jakościowych, które będą jak najbardziej przypominały wina. Wykorzystujemy głównie stare odmiany jabłoni, często są to nasadzenia nawet niemieckie. Chronimy stary sad i mniejsze siedliska takich nasadzeń. Według nas te stare odmiany dają najlepszy cydr – mówi Radek Ogar z cydrowni "Cydr Radosny".
Impreza trwała przez cały dzień, a dla gości przygotowano nie tylko stoiska lokalnych producentów, ale też dodatkowe atrakcje - takie jak koncerty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?