Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020 przypada na niedzielę, 9 lutego. Obchodzą go nie tylko Włosi, ale i wszyscy miłośnicy tego prostego dania. Drożdżowy, płaski placek, istnieje od wielu wieków, a Włosi doszli już do perfekcji w przyrządzaniu tego dania i potrafią rozdzielać je na pizze neapolitańską, rzymską czy sycylijską. W zależności od nałożonych na nią składników, wyróżniamy typy pizzy, jak margharita, funghi czy pepperoni. O rodzajach pizzy przeczytacie więcej w tym artykule: Myślisz, że znasz pizzę? Jeśli nie kojarzysz tych miejsc, nie wiesz o niej nic.
Najlepsza pizzeria w Warszawie
Jeśli zastanawiacie się, jaka pizzeria w Warszawie jest najlepsza i gdzie zjecie najsmaczniejszą pizzę w mieście - wraz z Czytelnikami przygotowaliśmy ranking restauracji. Znajdziecie go tutaj:
Najlepsza pizza w Warszawie. Mieszkańcy stolicy wybrali najlepsze lokale w Warszawie. Poznajcie ich adresy
Wśród wymienionych lokali znajdziecie m.in. Mąkę i Wodę na Chmielnej 13, Vapiano, Bella Napoli czy Viaduct i Aioli.
Nietypowa pizza Warszawa
Jeśli macie ochotę na pizzę oryginalną, podaną w nietuzinkowy sposób, o dziwnym smaku albo bardzo amerykańską - zebraliśmy dla was kilka miejsc w Warszawie, gdzie zjecie włoski przysmak w zupełnie niecodziennym wydaniu.
Dzień Pizzy 2020 - zniżki, rabaty, promocje
W związku z Międzynarodowym Świętem Pizzy wiele restauracji i pizzerii w Warszawie przygotowuje zniżki i promocje dla swoich klientów. Wśród nich jest m.in.:
- I like PIZZA - w sobotę płacicie 39,99 zł i od 19.00 do 22.00 jecie tyle pizzy, ile chcecie. Kawałki pizzy będą serwowane z karty klasycznej i sezonowej. Jedyne, co musicie przygotować to puste brzuchy.
- Zakład Mięsny Wileńska 25 - w niedzielę każda pizza bez wyjątku będzie kosztować 19,90 zł
- Tutto Bene Pizzeria - w niedzielę do każdej zamówionej pizzy otrzymacie 15% rabatu
Być może rabaty znów przygotują takie portale i restauracje, jak m.in. pizzaportal.pl, pyszne.pl czy Pizza Hut oraz Papa John's. Promocje na włoski przysmak do 9 lutego oferuje Domino's. Zasady są proste: zamówcie 1 pizzę, a z kodem TP30 zapłacicie 30% mniej; zamówcie 2 pizze, a z kodem TP40 zapłacicie 40% mniej; zamówcie 3 pizze, a z kodem TP50 zapłacicie aż 50% mniej.
Pizza - przepis na idealny przysmak
Jak zrobić idealną pizzę? Oto kilka wskazówek:
- Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat. Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.
- Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość.
- Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie sałatkowa. Można wymieszać ją również z innym żółtym serem.
- Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty.
- Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze.
Jak zrobić pizzę?
* Krok 1 – wyrób ciasto
Składniki (przepis na ok. 4 porcje): - 0,5 kg mąki pszennej - 15 g drożdży - 1 szklanka letniej wody - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek - szczypta cukru - płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.
* Krok 2 – przygotuj sos
Składniki: - 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati - 2 ząbki czosnku - 1 mała łyżeczka oregano - 1 mała łyżeczka bazylii - sól, cukier, pieprz do smaku
Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.
* Krok 3 – upiecz pizzę
Składniki (na 1 pizzę): - garść startego sera żółtego - 8-10 plasterków szynki parmeńskiej - 10 pomidorków koktajlowych - 1 garść świeżej rukoli - sos czosnkowy
Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy oliwą lub (wersja polska) sosem czosnkowym.
Restauracje z pizzą w Warszawie, które odwiedziliśmy - sprawdź, co w nich jest:
- OTTO Pompieri: smaczna kuchnia w pięknym wnętrzu [ZDJĘCIA]
- Vegan Pizza. Pierwsza taka restauracja w stolicy
- Słynna Papa John’s w Warszawie już działa i są promocje! Byliśmy w środku [ZDJĘCIA]
- Sypka Mąka i Masło poleca się na zimne poranki. Te śniadania sprawią, że cały dzień będzie dobry [ZDJĘCIA, WIDEO]
- Big Adriano - jedyna taka pizza w Warszawie. Takiego ciasta i sera nie jedliście nigdy!
- Big Adriano, Chmielna. Kultowa pizzeria otworzyła drugi lokal w Warszawie. Tym razem w samym centrum
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?