Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dolny Śląsk: Rosną ceny cukru

Grzegorz Chmielowski
W dolnośląskich sklepach cena cukru zbliża się do 5 złotych
W dolnośląskich sklepach cena cukru zbliża się do 5 złotych fot. tomasz gola
Każda łyżeczka cukru na wagę złota? No nie, tak źle jeszcze nie jest. Zwłaszcza że złoto też drożeje. Ale słodzenie staje się coraz kosztowniejsze. I nie wiadomo, kiedy ta karuzela cenowa się zatrzyma, bo klienci wykupują cukier na potęgę. Handlowcy nie mają więc skrupułów i wyciągają z naszych portfeli coraz więcej za białe kryształki.

Jak sytuacja wyglądała w poniedziałek w naszym regionie?

W Jeleniej Górze tani cukier znika w mgnieniu oka. W Żabce przy ul. Wolności kosztował 3,40 zł i został wykupiony w sobotę. Resztki taniego cukru (po 3,67 zł) są w delikatesach DD przy ul. Solnej. Ale klienci biorą po 3-4 kg, bo w innych sklepach jest już dużo drożej. W Car-refourze w Jeleniej Górze kilogram cukru kosztuje już 5 zł.

Legnica. Tu jeszcze drożej. W Delicjach (Rynek) za kilogram trzeba już zapłacić 5,45 zł, a niedaleko stąd, w Savii - 4,49 zł. Legniczanka Małgorzata Fi-jewska kupiła na zapas pięć kilogramów cukru.
- Widziałam, jak ludzie w jednym z hipermarketów pakowali do wózka cukier - opowiada pani Małgorzata. - Kosztował wówczas niecałe trzy złote. I była wywieszka, że nie można brać więcej niż dziesięć kilogramów. Kupiłam, a teraz zastanawiam się, czy dobrze zrobiłam. Bo po co mi tyle cukru? - zastanawia się kobieta.

Pani Małgorzata wraz z koleżankami z pracy doszła do wniosku, że jeżeli będą tak wykupować, to jeszcze bardziej podrożeje. - Lepiej przeczekać i nie wpadać w panikę - mówi.

Również wałbrzyszanie robią zapasy i kupują cukier kilogramami. W sklepie spożywczym w centrum miasta kosztuje już 4,40 zł. A za niecałe 4 zł można jeszcze kupić kilogram w Kauflandzie.
Jak wynika z naszego rajdu po sklepach, wczoraj najtańszy cukier był w Tesco - kosztował 3,30 zł.
Okazuje się jednak, że jeszcze taniej jest u Czechów. W sklepach za południową granicą kilogram można kupić za około 2,60 zł. Trzeba jednak pojechać nieco dalej od przejścia granicznego (np. w Golińsku). Wczoraj po południu w punktach przy samej granicy cukru już nie było.

W popłoch wpadli też cukiernicy, bo ileż można windować ceny słodkości z powodu droższego cukru?
Tymczasem w hurtowniach jego cena dochodzi do pięciu złotych! Wczoraj w dwóch z nich żądano od cukierników od 4,10 zł do 4,80 zł za kilogram.

Ludzie w kolejkach twierdzą, że cena może dojść do 10 zł. Jednak dużo zależy od tego, jaką marżę zastosują handlowcy. Współpraca: ZYG, ALKA, SIYA

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto