18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
25 z 32
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czas : 1,5 godziny + 48 godzin w marynacie

Składniki :
0, 6...
fot. Babciagramolka-Bunia

Dania na Wielkanoc. Zobacz jak łatwo je zrobić!!!

Sarnina pieczona z marynaty

Czas : 1,5 godziny + 48 godzin w marynacie Składniki : 0, 6 kg mięsa z combra sarniego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego garść ziaren jałowca 4 ząbki czosnku 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki mielonego jałowca 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżka pokruszonego rozmarynu 25 dag wędzonej słoninki 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła ¾ szklanki słodkiej 30 % śmietanki 3 cebule Wino, wodę , ocet balsamiczny , miód, przyprawy, pokrojoną w plastry cebulę zagotować . Mięso ułożyć w kamionce lub szkle i zalać wrzącą marynatą . Zostawić do ostudzenia . Przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso . Mięso wyjąć z zalewy , odsączyć( pozostawiając ½ szklanki zalewy ). Natrzeć mielonym jałowcem, pieprzem i pokruszonym rozmarynem .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso rumieniąc je z każdej strony. Zdjąć mięso. Na patelnię wlać zalewę i chwilę ogrzewać. Na mięso położyć kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny , zrolować , obłożyć plastrami słoniny .Obwiązać nicią do mięs tak by mięso stanowiło kształtny kawałek . Namoczyć na 15 minut garnek w wodzie .Odsączyć go . Włożyć 3 pokrojone w piórka cebule , a na nie mięso. Zalać zalewą .Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić na 100 stopni .Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 180 stopni , a następnie do 230 stopni. Piec 1,5 godziny .Wyjąć mięso z garnka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową .Sos zlać do garnuszka, przecierając go przez sitko . Rozrobić śmietankę z łyżeczką mąki tak by nie było grudek i wlać do sosu , dodając jednocześnie łyżeczkę masła. Ogrzewać mieszając aż sos się zagęści. Doprawić do smaku . Mięso odwinąć , usunąć wiązanie i plasterki słoninki .Podzielić na porcje. Podawać z makaronem Tagliatelle i surówką z buraczków . Przepis: Babciagramolka-Bunia

Zobacz również

Blisko 200 młodych osób na Hackatonie w Stalowej Woli. Zobacz zdjęcia

Blisko 200 młodych osób na Hackatonie w Stalowej Woli. Zobacz zdjęcia

"Kolory dzieciństwa" sztumskiej artystki na wystawie w Malborku

"Kolory dzieciństwa" sztumskiej artystki na wystawie w Malborku

Polecamy

5 najlepszych tras rowerowych w Warszawie. Praktyczne porady do jazdy w mieście!

5 najlepszych tras rowerowych w Warszawie. Praktyczne porady do jazdy w mieście!

Odkryj Polskę na Boże Ciało: 5 wyjątkowych miejsc na długi weekend

Odkryj Polskę na Boże Ciało: 5 wyjątkowych miejsc na długi weekend

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą