Dania na Wielkanoc. Zobacz jak łatwo je zrobić!!!
Boczek pieczony
Mięsa pieczone w rękawie foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić . Czas : 1,5 godziny Składniki : 1.5 kg boczku ze skórką - chudego ( bez żeberek ) 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonej papryki 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 3 łyżki wody Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią boczek . Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny. Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia . Piekę zawsze większy kawałek. Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ) , resztę zostawiam na zimno do chleba , albo do zrobienia bigosu ( kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną . Nie odcinam skórki przed pieczeniem bo mam potem lepszy sos . Zawsze można odkroić ją potem ( jest mięciutka i prawie sie rozpada ). Przepis: Babciagramolka-Bunia