- Od kilku dni nie dostajemy cukru: ani tego tańszego, ani tego droższego - mówi klientom pracownica Tesco w II alei w Częstochowie. W tym samym czasie rzecznik sieci, Michał Sikora, przekonuje nas, że mimo ograniczeń w każdym z marketów sieci jeden klient może kupić do 30 kg cukru (w Auchan limit wynosi 5 kg, w Realu oficjalnie ograniczeń nie ma, ale przedstawiciele sieci zastrzegają, że kupić można tylko tyle, "ile jest niezbędne na domowe potrzeby").
Złudzeń klientom nie pozostawiają natomiast w innym punkcie Częstochowy: w supermarkecie Simply przy ul. Focha wisi kartka z informacją, że na osobę przypadają 3 kg cukru. Na razie za kilogram trzeba tu zapłacić ponad 5 złotych, ale klienci boją się, że cena sięgnie 7, a nawet 8 zł. I nie są to obawy na wyrost: w Tarnowskich Górach za kilogram cukru trzeba było wczoraj zapłacić już 6,99 zł.
Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej, nie jest zaskoczony. Ocenia, że w Polsce brakuje pół miliona ton cukru, a za jego galopujące ceny odpowiadają zeszłoroczny nieurodzaj, kryzys, spekulacje na rynku, malejące unijne dopłaty dla europejskich rolników i brak nadwyżek z Ameryki, które wcześniej pozwalały na utrzymanie niższych cen. Przedstawiciele sieci handlowych nie chcą powiedzieć, jak długo utrzymają reglamentację.
- Taka sytuacja będzie trwała dotąd, dopóki będą utrzymywać się wywindowane ceny cukru - ostrożnie ocenia Michał Sikora.
- Ceny raczej nie spadną i to nawet wtedy, gdy jesienią na rynku zwiększy się ilość cukru. Będzie tak, jak z cenami chleba - prognozuje Roman Włodarz. Współp.
Bon na cukier z 1976 roku
Po wojnie w Polsce dwukrotnie wprowadzano kartki na cukier. Najpierw od 1952 r. do 3 stycznia 1953 r.
Po raz drugi pojawiły się w sierpniu 1976 r., gdy rząd Piotra Jaroszewicza wprowadził "bilety towarowe" upoważniające każdego obywatela do zakupu 2 kg cukru w miesiącu. Z początkiem lat 80. kartki obowiązywały też m.in. na mięso, masło, kaszę, ryż, mąkę, proszki do prania, słodycze, papierosy i alkohol. Najbardziej zapobiegliwi trzymali w domu olbrzymie zapasy cukru. Bywało, że wymieniali go z innymi ludźmi, np. na papierosy. Reglamentację cukru zniesiono w roku 1985.
Ceny cukru w wybranych miastach naszego regionu
Tychy
"Żabka", al. Niepodległości, cukier "Diamant": 4,79 zł
Spożywczy obok: 5,20 zł
Chorzów
Sklep spożywczy-ciastkarnia, ul. Zjednoczenia (podwyżka o 1 zł w ostatniej dostawie): 4,90 zł
Zabrze
Sklep spożywczo-monopolowy Marsel: 4,95 zł
Pszczyna
Sklep PSS Społem Balbina, cukier biały z Torunia: 5,10 zł
"U Baśki Bis", ul. Sznelowiec, cukier "Diamant" Poznań: 4,19 zł
Gliwice
PSS Społem, ul. Daszyńskiego, cukier z cukrowni "Cerekiew": 5,39 zł
Mysłowice
Biedronka, ul. Powstańców, cukier "Słodka łyżeczka": 3,99 zł
Bielsko-Biała
Carrefour, ul. Sarni Stok 2, cukier biały "Diamant": 4,99 zł; Sklep spożywczy Społem - Sezam, ul. 3 Maja 4. Cukier biały "Promyk": 4,39 zł
Sklep na ul. Mickiewicza, cukier biały "Diamant": 5,50zł
Żywiec
Sklep Delikatesy w centrum miasta: 5,80 zł;Tesco: 4,09 zł (limit 30 kg na osobę)
Katowice
Dom Handlowy Zenit, cukier "Królewski": 4,69 zł
Bytom
Sklep "Znajomy", cukier "Królewski": 5,30 zł
Tarnowskie Góry
Carrefour express, ul. Piastowska, cukier "Królewski": 4,39 zł, "Diamant": 6,99 zł
Będzin
Biedronka: 3,99 zł, Tesco: 3,99 zł
Łazy
Biedronka, cukier biały "Słodka łyżeczka": 3,99 zł
Sklep osiedlowy, biały kryształ: 4,50 zł
Zawiercie
Inter Marche, cukier biały: 4,49 zł
Jaworzno
Biedronka: 3,99 zł, małe sklepiki: 4,50-4,60 zł
Sosnowiec
Sklep spożywczy Borkowski, ul. Dmowskiego: 5,29 zł
Bez cukru da się żyć. Lepiej jeść owoce i miód
Rozmowa z Anną Wojtak, dietetyk z Poradni Dietetycznej w Bielsku-Białej
Czy można żyć bez cukru?
Oczywiście. Biały cukier nie występuje naturalnie w przyrodzie. Jest wytwarzany przez człowieka, a tego typu produkty nigdy nie są zdrowsze niż te, występujące w postaci naturalnej. Dlatego jego odstawienie można potraktować jako inwestycję w zdrowie - jest trudna, ale się opłaci.
Co jest "nie tak" z cukrem?
Powoduje, że poziom glukozy w organizmie nagle szybko rośnie, a potem równie gwałtownie spada, co powoduje ospałość i chęć sięgnięcia po jedzenie, najlepiej słodkie. Poza tym rozkłada się już w jamie ustnej, co nie pozostaje bez wpływu na stan zębów i jakość oddechu.
Czy to oznacza, że w ogóle nie potrzebujemy cukru?
To z kolei przesada. Cukier jest potrzebny, ale niekoniecznie w tej postaci. W zupełności wystarczy, jeśli trafi do organizmu w ciemnym pieczywie, kaszy lub warzywach i owocach. Cukier biały lepiej zastąpić miodem, który nie dość że jest smaczny, to jeszcze ma dużo wartości odżywczych. Można stosować słodziki, choć to też nie jest naturalny produkt i ma swoje wady.
A ile białego cukru możemy bezpiecznie zjeść?
Jeśli w zjadanych przez nas produktach spożywczych zawartość cukru jest niewielka, to można pozwolić sobie na 20 g, czyli jedną łyżkę dziennie.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?