Babka kolorowa - przepis

Ewa Krzysiak
Ewa Krzysiak
Z polewą czekoladową bądź posypana cukrem pudrem.

Ciasto:

Składniki:
8 jaj
30 dag mąki
30 dag cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, etapami dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 3/4 masy wylewamy do foremki (najlepiej podłużnej). Do pozostałej części dodajemy kakao, lekko mieszamy i wylewamy na ciasto białe.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 do 50 minut.

Polewa czekoladowa
Składniki:
1/3 kostki margaryny lub masła
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki rozpuścić i chwilę pogotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Polać babkę.

Kto nie lubi babki z polewą, wierzch może posypać cukrem pudrem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie