Babeczki kolarzówki i kółka Alberta - czyli przepisy na ciastka dla mężczyzn

Krzysztof Kucharski
Szpinak może posłużyć za składnik farszu
Szpinak może posłużyć za składnik farszu fot. Tomasz Jodłowski
Oto przepisy sportowców, którzy mieli także kulinarne talenty. Nadają się zarówno na ogladanie olimpiady w męskim gronie, jak do przegryzania w sylwestrową noc.

KÓŁKA ALBERTA
Podobno te proste ciasteczka wymyślił zmarły niedawno wspaniały węgierski piłkarz Florian Albert dla kolegów, którzy przychodzili do niego oglądać wspólnie mecze Ligi Mistrzów. Ponoć ciasteczka idealnie pasują do węgierskich wytrawnych win.

Składniki:
200 g startego żółtego sera
4 łyżki masła
1 czubata łyżka kminku
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki ostrej papryki węgierskiej
3 szklanki mleka
1 łyżeczki soli

Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ser ścierami na najmniejszych oczkach. Mlekiem można regulować twardość wyrabianego ciasta. Dzielimy na trzy cztery mniejsze kawałki i robimy z nich wałki (o przekroju 2,5 cm). Kroimy w plasterki o grubości centymetra, układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.

BABECZKI KOLARZÓWKI
Francuski kolarz polskiego pochodzenia Roger Walkowiak raz wygrał Wielką Pętlę, czyli Tour de France, w tym samym roku, co Stanisław Królak Wyścig Pokoju, czyli w 1956. Podobno takie babeczki podawał do doskonałego białego wina.

Składniki
30 gotowych, upieczonych w małych foremkach babeczek
300 g szpinaku
1 główka czosnku
200 g startego żółtego sera
2 cebule
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
śmietana
olej ryżowy

Przygotowanie
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Całą główkę czosnku przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy. Umyty i bez ogonków szpinak siekamy niezbyt drobno. Najpierw na oleju dusimy cebulę z jedną trzecią czosnku, dodajemy szpinak, dalej dusimy, lekko podlewamy śmietaną. Dodajemy taką samą ilość czosnku. Gdy zmięknie, solimy, pieprzymy i doprawiamy resztą czosnku. Mieszamy, jeszcze chwilę dusimy.

Taki farsz nakładamy do babeczek, posypujemy serem i chwilę zapiekamy, aż ser będzie lekko złoty.

Więcej przepisów znajdziesz w serwisie DOLNOŚLĄSKI SMAK

Zimna wiosna to droższe warzywa

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
doris72

A gdzie jakieś zdjęcia? człowiek chciałby zobaczyć, co ma wyjśc z tego przepisu?

Dodaj ogłoszenie