Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu
Nie ma tu żadnych frytek ani pierogów, niczego, co byłoby smażone na głębokim tłuszczu. Małgorzata Wujkiewicz, właścicielka Przypiecka, mówi też, że chce korzystać z artykułów jak najmniej przetworzonych, po to, by miały one tradycyjny, domowy smak. A dlaczego pieczone ziemniaki?
- Po prostu. Chcemy je w mieście wypromować - z dumą opowiada pani Małgorzata. - Wszystko zaczęło się od kupienia specjalnego pieca, w którym takie przysmaki moglibyśmy robić, a otwarcie Przypiecka było już tylko kwestią czasu - wyjaśnia.
Porcja smakołyków z masłem czosnkowym lub ziołowym z dodatkiem żółtego sera kosztuje 4 zł. A za ile ziemniaków płacimy? Tak dokładnie to nie wiadomo.
- To wszystko zależy od wielkości ziemniaków - tłumaczy ze śmiechem pani Małgorzata. Czasami będzie to jeden duży, a innym razem wyjdą trzy mniejsze.
Do ziemniaków możemy wziąć (wtedy porcja kosztuje 7 zł) pierś z kurczaka na ostro lub inne dodatki, jak: feta z miętą, twarożek z ogórkiem i rzodkiewką, duszona cukinia z papryką lub surówka na bazie cukinii i brokułów - w zależności od sezonu.
Przypiecek mieści się przy ulicy Cybulskiego 17/1a. Na pieczonego ziemniaka możemy wpaść codziennie, bo punkt jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 19, natomiast w weekendy od godziny 12 do 19.
- Ale jak trzeba, to zamykamy później, nie zabierzemy nikomu talerza sprzed nosa punkt dziewiętnasta - dodaje zachęcająco Małgorzata Wujkiewicz.
Zobacz też:
*Obserwatorium na Wzgórzu Partyzantów znów zaprasza (ZDJĘCIA)
*Twoje danie gotowe nawet w 30 sekund
*Świat baniek mydlanych przy Szewskiej
Tatiana Okupnik tak dba o siebie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?