Pierogi to absolutna podstawa polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie polski obiad bez pierogów ruskich, czy z mięsem, ale to pierogi z grzybami królują na naszym stole jesienią niepodzielnie. Nie każdy jednak robi je w domu i najczęściej zamawiamy je w barach lub restauracjach. Pamiętać jednak należy, że ciasto na pierogi z grzybami wcale nie musi być skomplikowane w zrobieniu. Musimy pamiętać o tym, by odpowiednio wcześnie je przygotować, zrobić i zagnieść, mając gotowy wcześniej farsz. Przepis na pierogi z grzybami uda się nam zawsze o ile będziemy pamiętać o kilku szczegółach.
Pierogi z grzybami na jesień
Nie każde grzyby nadają się do sporządzenia pierogów tak samo dobrze. Pierogi z grzybami potrzebują zwartego, mięsistego, ale nie za suchego farszu, który dobrze się przygotowuje i łatwo je, bez potrzeby nadmiernego żucia i gryzienia. Z tego powodu, pierogi z maślakami nie do końca nadają się do wyrobu tego dania. Możemy użyć oczywiście dowolnie wybranych grzybów, ale nie warto przygotowywać ich z drogimi smardzami, czy borowikami.
Przepis na pierogi z grzybami - wersja z kapustą
Składniki:
Farsz na pierogi z grzybami:
- pierogi wigilijne: 400 g kiszonej kapusty,
- 250 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych,
- sól i pieprz,
- 2 cebule,
- kilka łyżek masła.
Ciasto na pierogi:
- 1 jajko roztrzepane,
- 2 szklanki mąki,
- pierogi z kapustą i grzybamiszklanka ciepłej wody,
- łyżeczka oleju,
szczypt soli.
Pierogi z grzybami - przygotowanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną drobno kroimy razem z grzybami, zalewamy wodą i gotujemy, aż ta odparuje. Aby mieć pewność, że w farszu nie ma wody, na gazę układam farsz, skręcam i wyciskam resztę wody, przekładam farsz do miski i dodaję cebulkę zrumienioną na maśle (połowę zostawiam do podania). Na blat wysypujemy mąkę, tworzymy na środku małe zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, dodajemy sól oraz olej i stopniowo ciepłą wodę, całość starannie zagniatamy, jednak nie zbyt długo, bo ciasto zrobi się twarde. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki, na środku których układamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem mąki, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Podajemy z cebulą zrumienioną na maśle.To najpopularniejsze pierogi z grzybami, które goszczą na naszym stole. Na tym jednak nie koniec. Możemy przygotować też pierogi smażone z grzybami. Wystarczy ugotowane, gotowe danie obsmażyć na maśle, aż do powstania na pierogach chrupiącej rumianej skórki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?