Spis treści
W budynku przy ulicy Jedności Robotniczej działa stołówka, gdzie posiłki przygotowuje, wydaje i podaje młodzież ucząca się zawodu w Zespole Szkół Ekonomicznych. Gotują pod okiem swoich nauczycieli, którzy często muszą pierwszakom pokazać krok po kroku, jak się obiera warzywa, albo lepi pierogi. Ich ciężka, codzienna praca jest doceniana, bo klienci wychodzą zadowoleni.
- Karkóweczka rozpływa się w ustach, a surówki świeże i smaczne. A do tego milutka obsługa – chwaliła głogowianka, która akurat skoczyła obiad.
Stołówka warsztatów „ekonoma" w Głogowie gotuje dziennie 60 obiadów
Stołówka ZSE działa ponad 60 lat, czyli tyle, ile sama szkoła. I cały czas „karmi” głogowian. Bywało, że dziennie wydawano po 200 obiadów. Najpierw warsztaty były w internacie, a potem przeniesiono je do budynku przy Jedności Robotniczej.
Budynek warsztatów ZSE na mapie
Obiad z dwóch dań, kompotem i surówką to jedyne 20 zł. Kuchnia „ekonoma" tanio gotuje
Obiady są gotowane od poniedziałku do piątku, pod warunkiem, że są to dni szkolne. Przygotowanie i wydanie posiłków to zadanie dla dwóch grup uczniów. Pierwsza pobiera produkty z magazynu i przygotowuje wszystko do obiadu, a druga go gotuje i wydaje posiłki. Przy okazji młodzież uczy się zasad kelnerowania i nakrywania do stołu. Pracę zaczynają od godziny 8, by na 12.30 wszystko było gotowe. Pierwsi klienci przychodzą o godz. 13, a ostatnie obiady sprzedawane są do godz. 15.30. Co ważne, można płacić zarówno gotówką jak i kartą. Dziennie w warsztatach „ekonoma” powstaje około 60 obiadów. Wszystkie zostają sprzedane.
- Nie wyliczamy zup na talerze, a podajemy je w wazach. Można więc zrobić dolewkę. Tak samo kompot, ponieważ stoi w dzbankach – zaznacza Małgorzata Długosz, wieloletnia kierownik warsztatów szkolnych.
W szkolnej cukierni pieką pyszne ciasta i organizują kiermasze
Dania są tanie, bo gotują uczniowie i nauczyciele, a nie etatowi kucharze. Co jakiś czas też trzeba podnieść ich cenę, bo drożeją produkty, prąd itp. Podwyżki wynoszą zazwyczaj nie więcej niż 1 zł na daniu.
- Mamy też trzecią grupę, która zajmuje się pieczeniem ciast – mówi Małgorzata Długosz. - Niektóre z przepisów, jak choćby na świąteczne pierniczki, mają po kilkadziesiąt lat, ale nie brakuje nowości.
Zobacz znanych absolwentów ZSE
W warsztatowej „cukierni” piekły się ostatnio piernikowe mikołajki i serca z napisem „Dziękuję”. Słodkości trafią m.in. na charytatywną akcję zbiórki pieniędzy na rzecz hospicjum w Głogowie. Z kolei 9 grudnia odbędzie się tradycyjny kiermasz ciast. Przykładowo cała, spora blacha sernika to koszt 80 zł.
Praktyczne zajęcia w salach przy Jedności Robotniczej uczą się dwie klasy zasadniczej szkoły o kierunku kucharz. Trzecia klasa to technik żywienia i usług gastronomicznych. Małgorzata Długosz przyznaje, że na warsztatach nie ma taryfy ulgowej.
- Pierwszaki mają tydzień na poznanie ogólnych zasad, a potem rusza produkcja – mówi kierownik. - Część przychodzi do nas z zamiłowania, a część z przypadku, co potem widać. Niestety, praca w gastronomii do ciężka praca, co zresztą tłumaczę młodzieży – dodaje. - Muszę przyznać, że uczniowie fajnie się organizują i są chętni, ale muszą pracować nad zwiększeniem tempa. Muszą wejść w rytm, ale zanim to się zadzieje, to ogrom obowiązków spoczywa na nauczycielu zawodu.
Menu na tydzień od 14 do 18 listopada
poniedziałek
- Zupa ziemniaczana z zacierką,
- udko w sosie potrawkowym,
- lub smażona roladka drobiowa mielona z masłem czosnkowym, zieloną pietruszką
- ziemniaki
- Surówka: kapusta z sosem czosnkowym
wtorek
- Zupa pomidorowa z makaronem
- Bitki ze schabu duszone w sosie pieczeniowym
- kasza
- lub kotlet schabowy w mące kukurydzianej
- ziemniaki
- surówka: ogórek konserwowy, kapusta biała, cebulka, odrobina majonezu
środa
- zupa barszcz ukraiński
- Roladka drobiowa mielona faszerowana szpinakiem z sosem śmietanowym
- ryż
- lub kotlet pożarski (drobiowy mielony)
- ziemniaki
- surówka: warzywa z wody
czwartek
- zupa kapuśniak z białek kapusty z kiełbasą
- kotlet Sobieski (schab saute do tego plaster boczku smażone)
- ziemniaki
- lub sztuka mięsa w sosie chrzanowym
- surówka: seler z rodzynkami
piątek
- zupa żurek z jajkiem
- karkówka z rusztu z warzywami
- surówka: Colesław (na bazie białej kapusty)
Herbata z płatków dzikiej róży
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?