Dodatek idealny do mięs! Surówka, o której wielu już zapomniało
Bogactwo witamin, chrupka, lekko ostra, o specyficznym, ale zaskakującym smaku – tak można określić surówkę z czarnej rzepy. Jest ona świetnym dodatkiem do mięs...
"Las. Knieja. Dziczyzna." czyli edukacja, myśliwstwo i regionalne potrawy
"Las. Knieja. Dziczyzna." to coroczne wydarzenie plenerowe, które odbywa się pod patronatem Nadleśnictwa Milicz. Obecnie impreza stała się integralną częścią...
Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Kartaczy na Czas [WIDEO]
Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo Gołdap 2023 odbył się po raz 24. Kartaczami można było raczyć się do woli. Chętni spróbowali swoich sił w...
Wyjątkowe dania u wyjątkowych ludzi. Rodzina Krechów ma pomysł na biznes
Zwycięzcy telewizyjnego kulinarnego show „Family Food Fight” – rodzina Krechów z Krosnowic startuje z nowym pomysłem. Regionalne pstrągi, lokalna wołowina i...
Kultowe gadżety z PRL-u. Te rzeczy miał każdy, dziś trudno odgadnąć ich przeznaczenie
W PRL-u żyło się różnie. Niektórzy tęsknią za tymi czasami, część osób cieszy się, że dawno już minęły, a młode pokolenie kompletnie nie ma pojęcia, jak się...
Kulinarne pejzaże w Polanicy - Zdroju. Tych zdjęć i filmów jeszcze nie widzieliście
W weekend w Polanicy w Polanicy-Zdroju trwała 6. edycja Kulinarnych Pejzaży....
Trwa Festiwal Kuchni Polowych 2023 pod Wałbrzychem - zobaczcie zdjęcia
Mamy wakacje, a wraz z nimi wysyp imprez poświęconych jedzeniu, sztuce kulinarnej i naszym lokalnym tradycjom w gotowaniu i konstruowaniu autorskiej kuchni....
Rejbak, proziaki i gumiklyjzy. Smakowite podróże kulinarne po Polsce
Wiele osób podróżując podczas urlopu, wybiera miejsca, w których może zjeść intrygujące, regionalne dania. Kurpiowski rejbak, pierogi po lubelsku i podkarpackie...
Zapach kawy z Florencji wabi turystów w Zamku Książ na tarasy i w podziemia...
Roznoszący się po Zamku Książ w Wałbrzychu aromat świeżo mielonej kawy sprowadzanej z Florencji zaprowadził nas wprost do skrzydła południowego zamku, gdzie...
Tarta z truskawkami to prosty przepis na pyszny deser. Zobacz, film jak ją zrobić
Tarta z truskawkami zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Kombinacja kruchego ciasta, delikatnego kremu i truskawek oczaruje zarówno swoim wyglądem, jak i...
Przepis na kompot z czereśni. Zamknij smak i zapach lata w słoiku
Kompot z czereśni to napój szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy. Ten smak kojarzony jest z dzieciństwem, ale uwielbiają go również dorośli i seniorzy. Kompot...
Szparagi w cieście francuskim to szybka przekąska. Zobacz film, jak je zrobić
Szparagi w cieście francuskim przygotowuje się w mgnieniu oka, ale ich zapach i smak pozostają w pamięci jeszcze długo po zjedzeniu. To danie, do którego wraca...
Łosoś ze szparagami to pyszna, zdrowa i sycąca propozycja na wiosenny obiad
Łosoś ze szparagami to łatwe w przygotowaniu i szybkie danie, które nie wymaga wiele pracy. Sprawdzi się na wiosenny obiad bądź kolację na ciepło. Jest lekkie,...
Jedyna smażalnia ryb w Wałbrzychu. Kultowa Karczma pod Złotą Rybką ma już 15 lat
Karczma pod Złotą Rybką w Wałbrzychu to jedyne miejsce w naszym mieście, gdzie pachnie jak nad Morzem Bałtyckim. Mało tego, że pachnie, to jeszcze smakuje, jak...
Kiedy przypada Wielkanoc 2023? Sprawdź znajomość polskich tradycji i zwyczajów
Wielkanoc w 2023 roku przypada w niedzielę 9 kwietnia. Dzień później obchodzony jest Poniedziałek Wielkanocny, czyli śmigus-dyngus. Przyjrzeliśmy się historii,...
W marketach pączkowe szaleństwo! Ile trzeba zapłacić i jakie są smaki?
Pączki z cukierni są pyszne, ale i trzeba za nie zapłacić znacznie więcej niż w markecie. Sprawdziliśmy, ile za specjały na tłusty czwartek 2023 życzą sobie za...
Lubuszanka Ela Stróżyńska, finalistka MasterChef dzieli się przepisami na święta
Ela Stróżyńska, finalistka 11. sezonu kulinarnego programu MasterChef Polska z województwa lubuskiego, dzieli się przepisami na święta Bożego Narodzenia 2022....
Pierogi, uszka i krokiety na Święta Bożego Narodzenia 2022 we Wrocławiu. Gdzie kupić?
Święta już za pasem. A to czas pomyśleć o daniach wigilijnych. Jeśli ktoś nie ma czasu, nie lubi bądź nie potrafi zrobić swoich uszek, pierogów lub krokietów to...
S. Aniela Garecka o tradycjach świąt Bożego Narodzenia i przepisy na wigilie
Siostra Aniela Garecka to zakonnica, która kocha gotować. Od 40 lat pracuje jako szefowa kuchni w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów w Bagnie w pow....
Zupa rybna z karpia Kuby Tomaszczyka. Przepis na świąteczną moczkę na Boże Narodzenie
Kuba Tomaszczyk zebrał swoje sprawdzone przepisy na danie inspirowane kuchnią śląską. Wśród nich jest tradycyjna zupa rybna na bazie głów karpia określana...
Kebab najczęściej zamawianym daniem we Wrocławiu w 2022r. Sprawdź w galerii najlepsze
Kebab najczęściej zamawianym daniem przez Wrocławianki i Wrocławian w 2022 roku. Pyszne.pl opublikowało raport trendów kulinarnych za 2022 r. Sporządzony został...
Rogale Świętomarcińskie i inne patriotyczne słodkości z cukierni Łomżanka z Wrocławia
Rogale Świętomarcińskie we Wrocławiu. To nie wszystko co oferuje cukiernia Łomżanka. W ofercie jest wiele słodkości patriotycznych i biało-czerwonych, które...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 3 dni temu w kategorii Magazyn
Dodano 5 dni temu w kategorii Pomoc drogowa
Dodano 6 dni temu w kategorii Pompy ciepła
Dodano tydzień temu w kategorii Klimatyzacja