18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 32
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i...
fot. Babciagramolka-Bunia

Dania na Wielkanoc. Zobacz jak łatwo je zrobić!!!

Szynka z morelowym "oczkiem"

Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i upieczone . Czas : 2 godziny Składniki : 2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka ) 15 suszonych moreli 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka pieprzu szczypta soli 2 łyżki maggi w płynie 1 łyżka konfitury morelowej 5 łyżek oleju z pestek winogron 4 cebule Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej i przypraw ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce . W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać pokrojone cebule . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny. Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , schab , łopatkę , żeberka . Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia. Przepis: Babciagramolka-Bunia

Zobacz również

Jedno jezioro i... trzy plaże obok siebie. Głębokie koło Międzyrzecza czeka na sezon

Jedno jezioro i... trzy plaże obok siebie. Głębokie koło Międzyrzecza czeka na sezon

Groźne incydenty z ciężarówkami, w tym amerykańską wojskową cysterną paliwową

NOWE
Groźne incydenty z ciężarówkami, w tym amerykańską wojskową cysterną paliwową

Polecamy

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Maturzyści z Wrocławia po egzaminie z języka polskiego: wielka ulga

Maturzyści z Wrocławia po egzaminie z języka polskiego: wielka ulga