Składniki:
- 1 l maślanki
- 150 g suszonych śliwek (bez pestek)
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 2–3 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki otartej
- skórki z cytryny
- łyżka mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą, zostawiamy na kilka godzin, po czym gotujemy. Miękkie wyjmujemy, kroimy w paski. Maślankę dokładnie rozkłócamy z mąką. Wywar spod śliwek zagotowujemy z miodem, otartą skórką z cytryny i szczyptą soli, wlewamy maślankę i mieszając, podgrzewamy.
Podajemy z ziemniakami z wody lub łazankami.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?