Pączki z nadzieniem różanym
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
40 g drożdży 200 ml mleka
30 g masła
50 g cukru
4 żółtka
30 ml rumu
łyżeczka soli
1,5 l tłuszczu do smażenia (może być olej)
0,5 kg nadzienia różanego ( opcjonalnie marmolady lub powideł śliwkowych)
Przygotowanie
Krok 1 - Połowę mleka wlewamy do miski, dodajemy drożdże oraz cukier i wszystko razem mieszamy. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy, po czym oprószamy z góry mąką i zostawiamy na około 15 minut, żeby rozczyn nam wyrósł. Jak rozczyn urośnie reklama dodajemy resztę składników (rum, masło, sól, żółtka, pozostałe mleko i mąka) i wyrabiamy ciasto. Po czym odstawiamy je na około 15 minut żeby nam wyrosło.
Krok 2 - Ciasto wałkujemy na stolnicy na około 2 cm grubość i wykrawamy kółka, nakładamy na nie nadzienie i zawijamy w pączki. Następnie układamy na desce podsypanej mąką i przyciskamy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do temp. 170-180 stopni. Wyrośnięte pączki wkładamy do tłuszczu i smażymy z jednej strony przez około 3 minuty, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 minuty. Krok 4 - Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Obsypujemy cukrem pudrem albo oblewamy lukrem lub czekoladą według własnego upodobania.
Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?