18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
W zasadzie to takie najprostsze zraziki wołowe w sosie własnym. Nie byłam pewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa - wygląda super , a potem ,,guma".

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem

Czas: 2 godziny

Składniki:
0,5 kg ligawy wołowej
4 duże cebule białe
kilka gałązek świeżego tymianku
2 listki laurowe
8 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki masła
7 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki octu balsamicznego
pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego nie oczyszczonego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
maggi w płynie
3 szklanki wody ( 600 ml )

Przygotowanie
Umyte i osuszone mięso przekroić na pół i pokroić na plastry w poprzek włókien by zraziki dawały się dobrze rozklepać.
Stłuc tłuczkiem do mięsa zraziki z obu stron ( nie za mocno).
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, octu balsamicznego , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu i cukru.
Polać nią mięso i dobrze w nie wetrzeć. Ułożyć zraziki jeden na drugim w pojemniku i zostawić na 30 minut.
Obrać i pokroić cebule w piórka.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać cebulę. Wrzucić liście laurowe, pieprz ziarnisty i związane nitką gałązki tymianku. Smażyć aż cebula zrobi się złota.
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Na gorące kłaść zraziki ( razem z marynatą) i smażyć do zrumienienia.
Przewrócić na drugą stronę i ponownie usmażyć na rumiano.
Przerzucić zraziki do garnka z cebulą. Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować. Przelać do garnka ze zrazikami. Dolać resztę wody . Zagotować.
Zmniejszyć gaz i dusić do miękkości mięsa ( ok. 1,5 godziny na małym gazie).
Cebula powinna się rozgotować, płyn odparować o połowę , a mięso rozpadać pod dotknięciem widelca.
Delikatnie wyjąć zraziki na talerz.
Usunąć tymianek, liście laurowe i jak się uda to ziarna pieprzu.
Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić sos do smaku solą , pieprzem mielonym, maggi i mieloną papryką. Zagotować.
Zmiksować blenderem i przecedzić przez sito by sos był gładki.
Włożyć zraziki w sos. Wyłączyć gaz na minimalny i zostawić garnek na nim na 10 minut by potrawa przeszła smakami i podgrzała się.
Podawać z kaszą ( jaką kto lubi) na sypko, kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Moim zdaniem najbardziej pasują tu jako dodatek ogórki kiszone lub korniszony.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto