Dania na Wielkanoc. Zobacz jak łatwo je zrobić!!!
Schab z owocami na zimno
Dekoracyjny. Można podawać na ziemno i ciepło . Można upiec większą ilość , zamrozić i wyciągać w miarę potrzeby Czas :2 godziny + 12 macerowanie Składniki :2 kg schabu bez kości 10 suszonych moreli 10 śliwek kalifornijskich 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka pieprzu 7 łyżek oliwy ¼ kostki smalcu 5 roztartych ząbków czosnku 3 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce . Rozgrzać piekarnik . Na blaszkę lub brytfannę wylać olej i włożyć smalec . Piec mięso ok. 2 godzin podlewając je wodą . Wyjąć . Pokroić w grube plastry . Podawać z sosem od pieczenia . Doskonałym dodatkiem do takiego mięsa są kluski śląskie ,( kluchy na parze) i zasmażana kapusta . Przepis: Babciagramolka-Bunia