Do drobnonasiennych zaliczamy np. koniczynę, do grubonasiennych łubin, groch, soję, bób itp. Znaczenie przemysłowe mają: wyka, soja i soczewica. Doskonałym przykładem roślin ozdobnych mogą być robinie akacjowe popularnie nazywane akacjami.
Wróćmy jednak do roślin o znaczeniu przemysłowym: uprawiamy je na przedplon (masa zielona jest bogatym źródłem azotu) lub na nasiona (zawierają ok. 20 proc. bardzo cennego białka). Uprawa ich nie jest trudna: rosną dobrze na niezbyt zasobnej w składniki pokarmowe glebie o odczynie obojętnym lub zasadowym.
Dyniowate to rośliny ze strefy tropikalnej, gdzie występuje ok. 1100 gatunków (w Polsce rosną dziko tylko 4 gatunki). W naszym kraju z rodziny dyniowatych uprawia się przede wszystkim: ogórki, dynie, kabaczki, patisony, melony czy arbuzy. Podjęte zostały również próby uprawy kiwano. Mięsiste owoce tych roślin to bogate źródło soli mineralnych. Są one często spotykanymi składnikami naszych sałatek owocowych. Niektóre zjadamy w stanie świeżym, np. ogórki czy arbuzy.
Pewnym wyjątkiem jest dynia, która poza walorami smakowymi ma duże znaczenie w lecznictwie: efektywnie zwalcza w naszym organizmie pasożyty (tasiemce, glisty, owsiki itp.) oraz przeciwdziała przerostowi prostaty.
Uprawa tych roślin udaje się na ziemiach żyznych o odczynie obojętnym. Ze względu na sposób wzrostu powinniśmy przeznaczyć na nie większe zagony.
Wspólną cechą bobowatych i dyniowatych jest moment siewu: druga połowa maja. Wysiew dyniowatych jest z reguły jednokrotny, natomiast bobowate wysiewa się co dwa tygodnie do połowy lipca.
Do wysiewu warto użyć nasion zakupionych w dobrych sklepach i centrach ogrodniczych, które oferują kwalifikowane nasiona i dokonują obrotu nimi na podstawie zezwolenie WIORiN. Tylko tam można kupić nasiona renomowanych polskich firm hodowlanych, dających gwarancję sukcesu uprawy. Warto pamiętać, że wysianie niepewnych nasion kosztuje tyle samo pracy i wysiłku, a rezultat możliwy jest do sprawdzenia dopiero po kilku dniach lub tygodniach, kiedy to powtórzenie siewu nie jest już możliwe.
W ofercie Zielonego Centrum znajdują się nasiona dwóch renomowanych hodowców: krakowskiej firmy Polan i Spójni z Nochowa. Aby na początku zapewnić roślinom dobry wzrost, warto sprawdzić długoterminowe prognozy pogody - nawet niewielki mróz może uszkodzić młode rośliny.
Pamiętajmy o zaprawieniu nasion przed chorobami grzybowymi: w czasie kiełkowania są one podatne m.in. na zgorzele i zgnilizny. Rośliny bobowate wysiewamy w rozstawie 20-40 x 30-50; dyniowate 100-150 x 120-200.
W obydwu przypadkach wysiewamy gniazdowo po 2-3 sztuki nasion. Po wschodach dalsza uprawa polega przede wszystkim na dbaniu o właściwe nawożenie i podlewanie.
Pamiętajmy o zabezpieczeniu upraw przed ślimakami. Rośliny (szczególnie dyniowate) są podatne na choroby - zwalczając je, korzystajmy z preparatów naturalnych. Jeśli chodzi o liczbę zabiegów, ograniczmy je do niezbędnego minimum. Dobierając preparaty, pamiętajmy o bezpieczeństwie pszczół (na etykietach środków ochrony roślin podana jest informacja o okresie prewencji dla pszczół).
Więcej na stronie internetowej www.zielone-centrum.pl.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?