Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy ekspres do kawy

Monika Kaczyńska
Polskapresse
Polacy uwielbiają kawę i piją jej coraz więcej. Tylko w ubiegłym roku wydaliśmy na kawę ziarnistą, mieloną, a także rozpuszczalną ponad 3,4 mld zł. Rosną także nasze wymagania w tym zakresie. W większości domów zmielona kawa zalewana wrzątkiem odeszła już do historii. Zastąpiła ją kawa z ekspresu lub rozpuszczalna.

Najprostszą formą ekspresu do kawy jest ekspres przelewowy. Przez zmieloną kawę umieszczaną w filtrze przelatuje woda, tworząc napar. Jednak długi czas parzenia kawy nie sprzyja ani jej smakowi, ani aromatowi. Niewątpliwą zaletą ekspresu przelewowego jest niska cena (najprostsze modele pod markami sieci handlowych można kupić już za około 50 zł), a także możliwość zaparzenia naraz dużej ilości kawy.

Aby uzyskać kawę jak w kawiarni, potrzebny jest ekspres ciśnieniowy. Niezależnie od tego czy jest on ekspresem ręcznym, półautomatycznym, automatycznym czy na kapsułki pozwala jednorazowo zrobić nie więcej niż dwie filiżanki kawy.

Wybór rodzaju ekspresu zależy od stylu picia kawy, jak i zasobności kieszeni. Najtańsze ekspresy ręczne lub na kapsułki można kupić już za około 200 zł, najbardziej złożone ekspresy automatyczne, oferujące szereg dodatkowych funkcji mogą kosztować od około 2 do ponad 10 tysięcy złotych.

Czytaj także: Funkcjonalne zagospodarowanie małej kuchni

Jak wynika z danych serwisu Oferteo.pl Polacy szukający ekspresów ciśnieniowych na ogół (w 56 proc. przypadków) poszukują modeli z wbudowanym młynkiem. Najprostsze półautomatyczne urządzenia tego typu można kupić już za nieco ponad tysiąc złotych. Kawa ziarnista jest mielona bezpośrednio przed zaparzeniem, odpowiednio też dozowana i ubijana. Kawę espresso czy lungo przygotowuje się więc automatycznie, cappuccino zaś czy latte trzeba przygotować łącząc espresso ze spienionym przy pomocy specjalnej dyszy mlekiem.

Aby takie napoje przygotować przez naciśnięcie jednego przycisku, trzeba wybrać ekspres automatyczny. Koszt takiego urządzenia to z reguły nie mniej niż 2,5 tysiąca złotych.

Dla pasjonatów parzenia kawy dobrym rozwiązaniem będzie ekspres ręczny. W kolbie mocowanej do urządzenia umieszcza się wcześniej zmieloną kawę (można kupować mieloną lub po prostu wyposażyć się w młynek). Najtańsze urządzenia tego typu za około 200 zł pozwalają jedynie na parzenie czarnej kawy, te nieco droższe za 400-500 zł są wyposażone także w dyszę do spieniania mleka. Według Oferteo.pl takie urządzenia wybiera 36 proc. poszukujących ekspresów do kawy. Kupując taki ekspres warto sprawdzić, czy jest przystosowany do tzw. saszetek ESE. Przypominają one okrągłe torebki herbaty (ale zawierają kawę). Umieszcza się je na specjalnym sitku w kolbie zamiast kawy mielonej. Kosztują od 40 gr do około złotówki za sztukę i sprawiają, że parzenie kawy jest mniej pracochłonne.

9 na 100 decyduje się na ekspres na kapsułki. Radość z prostoty obsługi i niskiej ceny urządzenia może mącić nieco cena kapsułek - od 80 gr do nawet 2 zł. Przy ich użyciu można przygotowywać nie tylko kawę (również w mlecznych odmianach), ale także np. czekoladę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto