Wrocławskie wesele

W trosce o zdrowie mieszkańców Wrocławia rajcy miejscy wydali w XIV wieku odpowiednie zarządzenia dotyczące weselnych przyjęć i zabaw. W roku 1374 zgodnie z rozporządzeniem w weselu mogło brać udział tylko 25 osób, ...

W trosce o zdrowie mieszkańców Wrocławia rajcy miejscy wydali w XIV wieku odpowiednie zarządzenia dotyczące weselnych przyjęć i zabaw. W roku 1374 zgodnie z rozporządzeniem w weselu mogło brać udział tylko 25 osób, których wolno było podjąć obiadem z czterech dań i przekąską albo deserem. Uwaga, trunki były zabronione! Każde następne rozporządzenie ograniczało ilość jedzenia. Po śmierci ostatniego czeskiego króla wszelkie zabawy były zakazane, a uczty rygorystycznie ograniczone. Niżej przypominam mocno uwspółcześnioną wersję kołacza. Bez postnych rygorów.
O tych intrygujących restrykcjach dowiedziałem się z czekającej na wydanie książki Grzegorza Sobela „Wrocław przy stole”.

WESELNY KOŁACZ
Ciasto: h 0,5 litra mleka h 2 kg mąki h 5 jaj h 250 g cukru h 2 paczki cukru wanilinowego h 250 g masła h 160 g drożdży.
Posypka: h 1 kg mąki h 500 g cukru h 500 g masła h 2 żółtka
h 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie serowe: h 2,5 kg białego sera h 200 g masła h 100 g rodzynek h 1 kg cukru h 5 jaj h 2 paczki budyniu waniliowego h skórka cytrynowa

Zagnieść ciasto, pamiętając o tym, żeby drożdżowy rozczyn zrobić z niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru oraz mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Potem do reszty mąki dodajemy jaja utarte z cukrem, wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Wykładamy na blachę.
Do wcześniej zmielonego sera dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem w makutrze, następnie budyń, startą skórkę cytrynową i rodzynki, a potem zagniatamy rękami. Do masy na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Na ciasto nakładamy masę serową, a na masę posypkę.

Nie tylko ruskie pierogi
Chcemy wspólnie z Państwem stworzyć listę regionalnych potraw. Przepisy będziemy zamieszczać w każdą środę w gazecie, a na koniec ogłosimy wielki konkurs kulinarny na sztandarowe dolnośląskie dania.
Czekamy na propozycje.
Piszcie do nas na adres:
„Słowo Polskie • Gazeta Wrocławska”,
ul. Strzegomska 42a,
53-611 Wrocław, z dopiskiem POTRAWA albo wysyłajcie
e-maile: my@gazeta.wroc.pl

Krzysztof Kucharski

  • Polska Gazeta Wrocławska

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3