Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławskie wesele

Krzysztof Kucharski
W trosce o zdrowie mieszkańców Wrocławia rajcy miejscy wydali w XIV wieku odpowiednie zarządzenia dotyczące weselnych przyjęć i zabaw. W roku 1374 zgodnie z rozporządzeniem w weselu mogło brać udział tylko 25 osób, ...

W trosce o zdrowie mieszkańców Wrocławia rajcy miejscy wydali w XIV wieku odpowiednie zarządzenia dotyczące weselnych przyjęć i zabaw. W roku 1374 zgodnie z rozporządzeniem w weselu mogło brać udział tylko 25 osób, których wolno było podjąć obiadem z czterech dań i przekąską albo deserem. Uwaga, trunki były zabronione! Każde następne rozporządzenie ograniczało ilość jedzenia. Po śmierci ostatniego czeskiego króla wszelkie zabawy były zakazane, a uczty rygorystycznie ograniczone. Niżej przypominam mocno uwspółcześnioną wersję kołacza. Bez postnych rygorów.
O tych intrygujących restrykcjach dowiedziałem się z czekającej na wydanie książki Grzegorza Sobela „Wrocław przy stole”.

WESELNY KOŁACZ
Ciasto: h 0,5 litra mleka h 2 kg mąki h 5 jaj h 250 g cukru h 2 paczki cukru wanilinowego h 250 g masła h 160 g drożdży.
Posypka: h 1 kg mąki h 500 g cukru h 500 g masła h 2 żółtka
h 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie serowe: h 2,5 kg białego sera h 200 g masła h 100 g rodzynek h 1 kg cukru h 5 jaj h 2 paczki budyniu waniliowego h skórka cytrynowa

Zagnieść ciasto, pamiętając o tym, żeby drożdżowy rozczyn zrobić z niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru oraz mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Potem do reszty mąki dodajemy jaja utarte z cukrem, wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Wykładamy na blachę.
Do wcześniej zmielonego sera dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem w makutrze, następnie budyń, startą skórkę cytrynową i rodzynki, a potem zagniatamy rękami. Do masy na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Na ciasto nakładamy masę serową, a na masę posypkę.

Nie tylko ruskie pierogi
Chcemy wspólnie z Państwem stworzyć listę regionalnych potraw. Przepisy będziemy zamieszczać w każdą środę w gazecie, a na koniec ogłosimy wielki konkurs kulinarny na sztandarowe dolnośląskie dania.
Czekamy na propozycje.
Piszcie do nas na adres:
„Słowo Polskie • Gazeta Wrocławska”,
ul. Strzegomska 42a,
53-611 Wrocław, z dopiskiem POTRAWA albo wysyłajcie
e-maile: [email protected]

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto