Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK
Składniki:
0,5 l mleka
2 jaja
2,5 szklanki mąki
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
1-2 jabłka
sok malinowy
Sprawdź, jak zrobić zupę gulaszową
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mleko, żółtka, mąkę, cukier, sodę i sól miksujemy na gładką i dość gęstą masę. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę lub plasterki oraz pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy na patelni okrągłe placuszki. Smażymy aż będą miały złoty kolor z obu stron. Gotowe racuchy, gdy są jeszcze cieplutkie, posypujemy cukrem pudrem i polewamy sokiem malinowym.
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?