Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławski obiadek: Racuchy z jabłkami (PRZEPIS)

Redakcja Nasze Miasto
fot. Jacek Babicz
Pulchne, pyszne i znane od dawna. Racuchy smakują niemal każdemu. Dlatego też podajemy Wam krótki i prosty przepis na racuchy z jabłkami.

Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK

Składniki:
0,5 l mleka
2 jaja
2,5 szklanki mąki
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
1-2 jabłka
sok malinowy

Sprawdź, jak zrobić zupę gulaszową

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mleko, żółtka, mąkę, cukier, sodę i sól miksujemy na gładką i dość gęstą masę. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę lub plasterki oraz pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy na patelni okrągłe placuszki. Smażymy aż będą miały złoty kolor z obu stron. Gotowe racuchy, gdy są jeszcze cieplutkie, posypujemy cukrem pudrem i polewamy sokiem malinowym.

Uwaga!!!
Czekamy na Wasze przepisy

W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "Wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!

Przepis (koniecznie ze zdjęciami) wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek".

Autorów opublikowanych przepisów nagradzamy książkami kucharskimi!

Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto