Wrocławski obiadek składniki:
- 6 dużych liści kapusty,
- 1/2 kg mięsa mielonego
- szklanka pęczaku,
- 30 dag boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 1 seler,
- 1 marchew,
- 1 por,
- 2 litry bulionu,
- koncentrat pomidorowy,
- sól, pieprz, słodka papryka
- śmietana 30%
Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK
Wrocławski obiadek - przygotowanie:
Ugotować pęczak. Liście kapusty wrzucić do wrzątku na 5 minut. Połowę boczku pokroić i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż się zeszkli. Ostudzić, wymieszać z surowym mięsem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać pęczak, wymieszać, podzielić na 6 porcji. Zawinąć każdą w jeden liść kapusty. Rondel o szerokim dnie wyłożyć plastrami boczku, posypać startymi warzywami. Na nich ciasno ułożyć gołąbki, obsypać resztą warzyw. Zalać wywarem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Na małym ogniu gotować dwie godziny. Na koniec zalać śmietaną i posypać koperkiem.
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?