18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie w rumskiej restauracji

PSSE, tm
Wzorem lat ubiegłych uczniowie z rumskiej Podstawowej Ekologicznej Szkoły Społecznej wybrali się do restauracji, gdzie uczestniczyli w warsztatach z techniki żywienia, zasad organizacji przyjecia i savoir - vivru.

Uczniowie dowiedzieli się, jak najlepiej pokroić owoce, w jakiej kolejności i kiedy połączyć je z właściwymi sosami oraz jak je ozdobić i zgrabnie umieścić w naczyniu.

Kiedy sporządzanie dań zostało zakończone, dzieci poznały najważniejsze zasady organizacji przyjęcia. Uczniom uzmysłowiono, że o jakości spotkania przy stole decyduje nie mnogość i obfitość potraw, lecz ich oryginalność, atrakcyjność, a zwłaszcza niecodzienność podania.

Zobacz także: Św. Łucja w rumskim gimnazjum

Szef restauracji opowiadał też uczniom o o organizacji przyjecia, w którym goście zasiadają nie tylko przy stole, ale też korzystają ze stołu szwedzkiego. Dowiedziały się, by przy nakrywaniu do stołu używać jednakowych naczyń i nakryć. Młodzi rumianie w praktyce zobaczyli, gdzie i w jakiej kolejności należy kłaść poszczególne sztućce, poznały też podstawowe techniki dekorowania stołu.

- Te zajęcia edukacyjne rokrocznie wyzwalają w uczniach pozytywne emocje i budzą zainteresowanie - mówi nauczyciele janowskiej szkoły.
Specyficzne zajęcia organizowane są od ośmiu lat.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rumia.naszemiasto.pl Nasze Miasto