Uczniowie dowiedzieli się, jak najlepiej pokroić owoce, w jakiej kolejności i kiedy połączyć je z właściwymi sosami oraz jak je ozdobić i zgrabnie umieścić w naczyniu.
Kiedy sporządzanie dań zostało zakończone, dzieci poznały najważniejsze zasady organizacji przyjęcia. Uczniom uzmysłowiono, że o jakości spotkania przy stole decyduje nie mnogość i obfitość potraw, lecz ich oryginalność, atrakcyjność, a zwłaszcza niecodzienność podania.
Zobacz także: Św. Łucja w rumskim gimnazjum
Szef restauracji opowiadał też uczniom o o organizacji przyjecia, w którym goście zasiadają nie tylko przy stole, ale też korzystają ze stołu szwedzkiego. Dowiedziały się, by przy nakrywaniu do stołu używać jednakowych naczyń i nakryć. Młodzi rumianie w praktyce zobaczyli, gdzie i w jakiej kolejności należy kłaść poszczególne sztućce, poznały też podstawowe techniki dekorowania stołu.
- Te zajęcia edukacyjne rokrocznie wyzwalają w uczniach pozytywne emocje i budzą zainteresowanie - mówi nauczyciele janowskiej szkoły.
Specyficzne zajęcia organizowane są od ośmiu lat.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?