18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Świąteczny poradnik: Pisanki bez chemii

ELW; fot. Dariusz GdeszZaktualizowano 
Podajemy przepis na barwienie pisanek sposobem naszych babć. Przygotowanie takich pisanek to doskonała zabawa i eksperymentowanie, a powstałe przysmaki nie uczulają jak chemiczne barwniki.

Honorata Klejman z Wojborza (gm. Nowa Ruda) przygotowuje tradycyjne pisanki barwione naturalnymi składnikami. Brązoworudy kolor uzyskuje przez gotowanie jaj w wodzie z łuskami cebuli, zaś ciemnobrązowy kolor to wynik gotowania ich z suszonymi liśćmi malwy (dostępnymi w sklepach zielarskich). Jasne plamki wzorków pani Honorata wydrapuje specjalnym nożykiem. Lubi zdobić je w motywy roślinne i zwierzęce. Kreśli króliki, kogutki i kwiaty.

Barwienie jajek można wykonać na kilka sposobów:
Na ciepło, gdy surowe jajka wkładamy do zimnej wody z barwnikiem i gotujemy. Ciepło powoduje, że barwnik wnika głęboko w skorupkę jajka i dzięki czemu otrzymujemy mocniejszy kolor;
Na zimno, gdy ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z barwnikiem i pozostawiamy w niej aż do wystudzenia.

Intensywność koloru zależy od tego, jak długo jajko jest zanurzone w barwniku, od ilości barwnika, a także od koloru skorupki. Im jaśniejszą skorupkę poddajemy zabiegowi, tym intensywniejszy kolor możemy uzyskać.

Do przygotowania szerszej gamy kolorystycznej kraszanek od wieków używano roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów:

- ciemnobrązowy - suszone liście malwy,
- brązowy i rudy - łupiny cebuli,
- czarny: kora dębu, olchy albo łupiny orzecha włoskiego,
- złotożółty - kora młodej jabłoni lub koszyczki nagietka
- żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe,
- pomarańczowy - sok z marchwi lub dyni;
- jasny czerwony – żurawina, mrożone maliny;
- niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska;
- granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej;
- fioletowy - płatki kwiatu ciemnej malwy
- zielony - świeże pędy młodego żyta, listki barwinka, szpinak
- różowy - sok z buraka

Zafarbowane jajko, należy wyjąć z wywaru łyżką, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć do wyschnięcia. Dla utrwalenia i podkreślenia powstałych kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu. Aby pisanki były błyszczące trzeba je natłuścić odrobiną margaryny lub oliwy, a nadmiar tłuszczu dokładnie wytrzeć.

polecane: Flesz: Pszczoły wymierają. Czy grozi nam głód?

Wideo

Materiał oryginalny: Świąteczny poradnik: Pisanki bez chemii - Dolnośląskie Nasze Miasto

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
k
kraszanka

Zdecydowanie są to kraszanki .Pisanki najpierw pokrywa się gorącym woskiem a później maluje.

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3